Maailmanperintöasiantuntijat tutustuivat Malmin lentoasemaan – tyrmäävät asuntorakentamisen

kesä 6, 2016
Tiedote 6.6.2016 klo 09.30
Malmin lentoaseman ystävät ry

Maailmanperintöasiantuntijat tutustuivat Malmin lentoasemaan – tyrmäävät asuntorakentamisen

Helsinki-Malmin lentokenttä valittiin maaliskuussa Euroopan seitsemän uhanalaisimman kulttuuriperintökohteen joukkoon. Viime torstaina ja perjantaina 2.–3. kesäkuuta kulttuuriperinnön suojelujärjestön Europa Nostran ja Euroopan investointipankin instituutin asettama kansainvälinen asiantuntijaryhmä tutustui kenttään ja totesi sen olevan maailmanperintökohteen tasoinen.

Ryhmän hollantilainen teollisen ja teknisen kulttuuriperinnön asiantuntija, valtiotieteen tohtori Rienko Wilton tutustui pääkaupunkiseutuun myös lennolla Helsingin yllä ja kritisoi Helsingin kaupungin suunnitelmia suorasanaisesti: ”Kuka tahansa näkee, että Helsingissä on tilaa rakentamiselle enemmän kuin tarpeeksi. Kun otetaan lisäksi huomioon lentokentän säilyttämisen vahva kannatus, kaupungin pitäisi pyrkiä suunnittelemaan alueen rakentamista siten, että lentokenttäalue säilyisi.”

Asiantuntijat: Malmin lentoasema on maailmanperintökohteen tasolla

”Malmin lentoaseman modernistiset rakennukset ovat kansainvälisesti arvokkaita. Ne ovat sekä erinomaisia otoksia säilyneestä modernistisesta lentokenttäarkkitehtuurista että todistavat maailmansotien välisen ajan hämmästyttävästä kehityksestä. Suomi tunnetaan maailmalla juuri modernistisesta arkkitehtuuristaan, jota suomalaisten itsensä ei tulisi aliarvioida”, belgialainen arkkitehti Sara van Rompaey totesi perjantaina tutustuttuaan lentokenttään ja tavattuaan suomalaisia eri alojen asiantuntijoita.

”Euroopan kolmesta jäljellä olevasta ennen toista maailmansotaa rakennetusta varhaisesta lentoasemasta – Lido Italiassa, Shoreham Isossa-Britanniassa ja Malmin lentoasema – Malmi on säilynyt parhaiten”, jatkaa Wilton.

Taloudellinen merkitys arvioimatta

Ryhmässä oli jäsenenä myös kansainvälisen talouden asiantuntija Erik Schultz Norjasta. Hän on tutustunut Helsingin väestötoteumaan, -ennusteisiin ja kaupunkisuunnittelussa valittuun skenaarioon.

”On harvinaista, että arvokas teollisuusperintökohde on edelleen toiminnassa. Rakennukset tulisi suojella, kuten monen muun Euroopan maan lainsäädäntö edellyttäisi, sekä kontekstiltaan että maisemaltaan, joka tässä tapauksessa tarkoittaa kiitoteitä ja lentokentän toimintoja”, sanoo Erik Schultz.

”Helsingin yleiskaavaluonnoksen rakentamismäärät perustuvat oletukseen erittäin suuresta väestönkasvusta, joka ei saa tukea aiempien vuosikymmenten toteutuneesta kehityksestä”, Schultz totesi. ”On erikoista nähdä, miten tällaista Suomen rakentamisen tunnusmerkkiä kohdellaan.”

Malmin lentoasema avattiin lennoille vuonna 1936 korvaamaan Katajanokalla sijainnut lentosatama, koska tuolloin lennot siirtyivät yleisesti kellukkeilta laskeutumaan pyörille. Nykyisin Malmi on edelleen Suomen toiseksi vilkkain lentoasema, sillä se on lentokoulutuksen keskus ja palvelee kotimaan ja kansainvälistä vapaan aikataulun ilmailua ainoana kenttänä pääkaupunkiseudulla.

Europa Nostra -järjestön asiantuntijaryhmän vierailun tarkoituksena oli neuvoa kansalaisjärjestöaktiiveja, selvittää mahdollisia rahoituslähteitä ja lisätä tukea Malmin lentoasemalle. Vierailunsa aikana ryhmä määritti kentän suojeluhankkeen seuraavat askeleet, valmisteli kansalaisjärjestölle kontaktit Unescon ja muiden yhteisöjen suuntaan ja selkiytti etenemissuunnitelmaa. Ryhmän tulokset ja suositukset julkaistaan vuoden 2016 loppuun mennessä. Tarvittaessa asiantuntijaryhmä vierailee Suomessa uudestaan syksyllä.

Vierailun Malmin lentoasemalle järjesti Europa Nostra Finland. Europa Nostra toimii yhteistyössä mm.  Euroopan komission, Euroopan investointipankin instituutin, UNESCOn, Euroopan neuvoston ja useiden kulttuurihistoriasäätiöiden ja -yhdistysten kanssa. http://www.europanostra.org/partners/

Malmin lentoasemakäyntiä isännöi Malmin lentoaseman ystävät ry, jonka tavoitteena on säilyttää ja kehittää Malmin lentoasemaa ilmailukäytössä. Vierailijoille esiteltiin kentän toiminta, tilasto- ja taustatiedot kentästä sekä Helsingin kaupungin suunnitelmat esitettyine perusteluineen. www.malmiairport.fi

Yhteydenotot:

Tapani Mustonen
Europa Nostra Finlandin puheenjohtaja ja Europa Nostran valtuuston jäsen, tapani.mustonen@europanostra.fi, puh. 050 569 5704.

Timo Hyvönen
Malmin lentoaseman ystävät ry:n puheenjohtaja puh. 050 374 8371.