Kentällä kohdattuja

  • Home
  • Kentällä kohdattuja

Riitta Luhtala

Malmin lentoasema avasi ovensa yleisölle tavanomaista laajemmin lauantaina 24. maaliskuuta 2012. Lentoaseman yritykset esittelivät toimintaansa, ja alueen mielenkiintoisiin tiloihin ja historiaan pääsi tutustumaan mm. MLY:n ohjatuilla kierroksilla.

Seppo Iiskola ja pojanpoika Ville. Kuva: Riitta Luhtala
Seppo Iiskola ja pojanpoika Ville. Kuva: Riitta Luhtala

Kevytilmailua harrastava Seppo Iiskola kertoi osallistuneensa aikoinaan jo kentän avajaisiin – peräti ennen syntymäänsä, oman äidin vatsassa. Siitä kai jäi potkurien ääni muistiin ja innostus lentämiseen.

”Ismo-lento” lempinimen saanut Seppo rakenteli pellistä ja puusta lennokkeja pihaleikkeihin ja teki koko lapsuutensa ajan säännöllisesti pyöräretkiä Kruununhaasta Malmin kentälle. Ensilennolleen hän pääsi 12-vuotiaana Dragon Rapide -kaksitasolla yleisölennätyksessä, äidin vähillä rahoilla.

Nuorisoilmailijoissa rakennettiin PIK-5 -konetta Vallilassa, ja kerhokoneena oli kokometallinen Blanik-purjekone, oman aikansa ”ilmojen Cadillac”. OH-VLK on nykyisin näytillä Ilmailumuseon katossa. ”Toiveiden täyttymys oli, kun Malmilta pääsi lentämään Viktor ’Viki’ Pyötsiän kyydissä Praga Babyllä”, Seppo muistelee.

Koko ikänsä ilmailua harrastanut Seppo on klubi-isäntänä Malmilla toimivassa kerhossa. Pojanpoika Ville, 10, on usein mukana Malmilla, ja lennokit – nykyisin radio-ohjattavat – ovat ukin ja pojan yhteinen harrastus. Ville on jo itse lentänyt tutustumislennon opettajan kanssa ja saanut siitä todistuksen. ”Malmilla on hyvää ilmailuhenkistä porukkaa ja perinteet jatkuvat sukupolvesta toiseen”, Seppo kertoo.

Avointen ovien puuhanainen, Malmin lennonneuvonnan päällikkö Päivi Hokkanen ja kenttäpäivystäjä Riku Keskisaari. Kuva: Riitta Luhtala
Avointen ovien puuhanainen, Malmin lennonneuvonnan päällikkö Päivi Hokkanen ja kenttäpäivystäjä Riku Keskisaari. Kuva: Riitta Luhtala

Taivaalle haluaville hän suosittelee kevytilmailua, joka on kustannuksiltaan edullinen laji. ”Malmilla on helppo täyttää toiveensa ja lentää lupakirja edullisesti. Ilmailu on turvallinen harrastus, ja se vaatii harrastajaltaan oikeaa asennetta oppia asiat oikein ja kunnolla. Kun kaikki on kohdallaan, niin lentäminen on pelkkää juhlaa”, Seppo toteaa.

Riku Keskisaari työskentelee Malmin lentoaseman kenttäpäivystyksessä. Hänen tehtäväkuvansa on laaja – vuorossa oleva päivystäjä on myös palomies, huoltomies, yleinen järjestyksenvalvoja ja ilmailuturvallisuuden varmistaja, joka aika ajoin myös ”suorittaa eläintentorjuntaa”.

”Malmin ketut ja rusakot ovat fiksuja – ne tuntevat päivystysauton ja tietävät pysyä viheralueella”, Riku naurahtaa.

Riku on myös asialleen omistautuva, kielitaitoinen opas, joka usein esittelee kenttää arkkitehtuurista ja historiasta kiinnostuneille. Hän kertoo löytäneensä paljon hyviä tarinoita MLY:n muutama vuosi sitten julkaisemasta historiakirjasta.