ICOMOS nosti Malmin historiallisen lentokenttäkokonaisuuden maailman uhanalaisen kulttuuriperinnön valokeilaan

maalis 11, 2021
Kuva: Sampo Kiviniemi
Kuva: Sampo Kiviniemi

Unescon maailmanperintöohjelmaa suoraan neuvova kulttuuriperintöalan korkeimman tason asiantuntijajärjestö ICOMOS on nostanut Malmin elävän lentokenttäkokonaisuuden kansainväliseen valokeilaan tuoreessa nelivuotisraportissaan Heritage at Risk. World Report 2016-2019 on Monuments and Sites in Danger.

Raportissa mainitaan Malmin olevan yksi maailman parhaiten säilyneistä toimintakuntoisista toista maailmansotaa edeltäneen aikakauden kansainvälisistä lentoasemista ja tuodaan esiin ainutlaatuisen alkuperäisenä säilyneen lentokenttäkokonaisuuden kulttuuriperintöarvo, jonka ovat jo aiemmin noteeranneet merkittävillä huomionosoituksilla Museovirasto (RKY 1993, RKY 2009) sekä useat kansainväliset kulttuuriperintöalan asiantuntijajärjestöt ja -verkostot: DoCoMoMo (1993), World Monuments Fund (2004, 2006) ja Europa Nostra (2016).

Malmin lentokenttä on ainoa pääkaupungin RKY-kohde, jonka osalta Helsingin yleiskaava 2016 jätettiin hallinto-oikeuskäsittelyissä voimaan RKY-luetteloinnin kaikkea kaavoitusta jo lähtökohtaisesti ohjaava vaikutus sivuuttaen. Päätökseen päädyttiin korkeimmassa hallinto-oikeudessa epätavallisesti äänestyksellä ja esittelijän esityksen vastaisesti. Yksityiskohtaisemmassa kaavoituksessa RKY-alueen suojeltavia arvoja ei ole sittemmin huomioitu.