16.3.2016: Euroopan investointipankki tukemaan uhanalaista Helsinki-Malmin lentoasemaa – yksi Euroopan 7 uhanalaisimmasta kulttuuriperintökohteesta

maalis 16, 2016

LEHDISTÖTIEDOTE 
Malmin lentoaseman ystävät ry
16.3.2016 klo 13:00

Tiedote ladattavissa pdf-muodossa tästä

Euroopan investointipankki tukemaan uhanalaista Helsinki-Malmin lentoasemaa

helsinki-malmi_01
Kuva: Tuomas Kuosmanen

Helsinki-Malmin lentoasema on nimetty yhdeksi Euroopan seitsemästä uhanalaisimmasta kulttuuriperintökohteesta 2016. Euroopan johtava kulttuuriperintöorganisaatio Europa Nostra ja Euroopan investointipankin instituutti julkistivat valinnat 16.3.2016. Valinnan myötä Helsinki-Malmin lentoasema saa tukea korkean tason kansainväliseltä asiantuntijaryhmältä, joka saapuu Suomeen etsimään ratkaisua lentoasemaa uhkaavaan tilanteeseen ja laatimaan toimenpidesuunnitelman kentän säilyttämiseksi.

Vuonna 1936 toimintansa aloittanut Malmin lentoasema on yksi maailman parhaiten säilyneistä, edelleen toimivista kansainvälisistä lentokentistä matkustajalentoliikenteen alkuajoilta, ja siten myös kansainvälisesti merkittävä kulttuuriperintökohde. Europa Nostra Finlandin puheenjohtaja Tapani Mustonen pitää Malmin lentokentän alueen kehittämistä nykyisen toiminnan pohjalta suurena mahdollisuutena koko pääkaupunkiseudulle. ”On valitettavan kuvaavaa, että maailman mittakaavassa harvinaisen ja edelleen toimivan Malmin lentokentän arvo ymmärretään johtavien eurooppalaisten asiantuntijoiden keskuudessa paremmin kuin Helsingin päättäjien parissa.”

Arvokas kulttuuriympäristö säilyy vain toimivana

Helsingin kaupunki suunnittelee lentokentän ottamista asuntorakentamiskäyttöön. Kaupungin mukaan kulttuuriarvot säilyisivät ratkaisulla, jossa kiitoratojen paikalle tulisi viheralueita kerrostalojen väliin. Museoviraston kulttuuriympäristön suojelusta vastaava osastonjohtaja Mikko Härö korostaa, että kaavaratkaisu, joka hyödyntää kiitoratoja tai niiden suuntia, on vain muistuma, ei aktiivista kulttuuriperintöä: ”Ilmailun kulttuuriperintö ilman kiitoratoja on vain kalpea aavistus siitä, mistä on kyse.” Museoviraston kanta on, että alueen tulee säilyä lentokenttänä, jolla on jatkossakin ilmailutoimintaa.

Malmin lentoaseman ystävät ry:n puheenjohtaja Timo Hyvönen pitää valintaa merkittävänä. ”Valinta on suuri kunnianosoitus Suomen ja Helsingin kulttuurihistorialle, maahamme ei ole koskaan aiemmin saatu vastaavaa tunnustusta. Toivommekin asian nyt ratkeavan parhain päin kansalaisten vahvan mielipiteen sekä kansainvälisen tunnustuksen ja tuen myötä.”

Asiasta järjestetään tiedotus- ja haastattelutilaisuus Helsinki-Malmin lentoasemalla perjantaina 18.3.2016 klo 15. Keskusteluun on tiedotusvälineiden lisäksi kutsuttu edustajat Europa Nostrasta, Helsingin kaupungilta, Suomen valtiolta sekä Finavialta.  Tilaisuuden jälkeen on mahdollisuus osallistua opastettuun kiertokäyntiin kentän tiloissa.

Lisätietoa ja haastattelupyynnöt:

Europa Nostra Finland
Tapani Mustonen, puheenjohtaja
tapani.mustonen@europanostra.fi
puh. +358 50 5695 704

Malmin lentoaseman ystävät ry
Timo Hyvönen, puheenjohtaja
puheenjohtaja@malmiairport.fi
puh. +358 50 3748371
16.3. klo 13-15

Museovirasto, Kulttuuriympäristön suojelu
Mikko Härö, osastonjohtaja
mikko.haro@museovirasto.fi
puh. +358 2 9533 6241

Linkit:

Europe’s 7 Most Endangered -hanke
http://7mostendangered.eu/

Euroopan investointipankin instituutti
http://institute.eib.org/

Europa Nostra
http://www.europanostra.org/

Kotiseutuliitto / Europa Nostra Finland
http://www.kotiseutuliitto.fi/

Malmin lentoaseman ystävät ry
http://www.malmiairport.fi/