29.12.2014: NetJets Europe lentää Malmille

Timo HyvönenUutisarkisto

NetJets on maailman suurin yksityislentoja tarjoava yritys. Yhtiö operoi 7-14-paikkaisilla lentokoneilla lähes minne vain maailmassa.

NetJets on tutustunut Malmin lentoaseman palveluihin ja todennut analyysissään sen sopivaksi toiminnalleen päiväsaikaan.

Jatkossa NetJets voi siis toimia myös Helsinki-Malmin lentoasemalta, joka on ainoa vapaalla aikataululla palveleva kansainvälinen lentoasema 150 km säteellä pääkaupungista. Tällaisten pienten kenttien käyttö bisnesliikenteessä on yleistä muualla Euroopassa ja Yhdysvalloissa suurten kenttien ruuhkien ja odottelun välttämiseksi.

EU:n lentoturvallisuusorganisaatio Eurocontrolin ennusteen mukaan (s. 20) lentoliikenteen määrä EU-alueella jopa 2-3 -kertaistuu vuoteen 2050 mennessä. Tällaisilla liikennemäärillä Helsinki-Vantaan suurkenttä ei enää sovellu palvelemaan aikataulutonta bisnesliikennettä sujuvasti.

Jo nyt aikatauluttoman liikenteen tulee Helsinki-Vantaalla anoa aikaslottia kiitoteiden käyttöön kolme tuntia etukäteen, vaikka lento esim. Tukholmaan, Pietariin ja muihin lähialueiden metropoleihin on paljon tätä lyhyempi. Malmi sen sijaan palvelee lentoliikennettä vapaalla aikataululla, mikä on syynä myös NetJetsin kiinnostukseen kenttää kohtaan.

Muualta Euroopasta samoin kuin Suomen maakuntien lukuisilta pienemmiltä lentopaikoilta katsoen pääkaupunkiseudun sujuva saavutettavuus on jo lähivuosikymmeninä Malmin lentoaseman varassa.