80-vuotisjuhlassa korostettiin Malmin kansallista ja kansainvälistä merkitystä

joulu 18, 2016

Malmin lentoaseman lentotoiminta alkoi 80 vuotta sitten. Ensimmäisenä päivänä kentälle laskeutui kaksi suomalaista ja yksi ruotsalainen lentokone. Merkkipäivää juhlittiin Malmin lentoaseman päärakennuksessa sadan kutsuvieraan voimin lauantaina 17.12.2016

Tilaisuuden avasi Malmin lentoaseman ystävät ry:n puheenjohtaja Timo Hyvönen. Hän muistutti erityisesti siitä, että ilmailun, kulttuurin ja luonnon lisäksi Malmin lentoasemalla on aivan erityinen yhteisö ihmisiä. Tuhannet eri taustoista ja elämäntilanteista olevat ihmiset ovat kentällä tasavertaisia ja samalla asialla. Yhteisön arvo on suuri. Erityiskiitokset Hyvönen esitti lentoaseman yrityksille ja henkilöstölle, jotka ovat painostavasta tilanteesta huolimatta jaksaneet jatkaa työtään.

Juhlapuheen piti MLY:n perustajajäsen, pitkäaikainen puheenjohtaja ja aktiivi Raine Haikarainen. Ensimmäisten lentojen historia ja taustat avattiin, aviate, navigate, communicate tulkittiin Malmi-kontekstissa ja muutoksen merkittävyyttä korostettiin.

Puheenvuoroista viimeisen piti kansanedustaja, presidenttiehdokas Matti Vanhanen. Hän on puoltanut Malmin säilyttämistä ilmailukäytössä jo puheessaan Malmin lentoaseman 65-vuotisjuhlassa vuonna 2003 toimiessaan puolustusministerinä. Hän vertasi Helsingin nykyistä urbanisaation kehityslinjaa Turun tautiin, jossa vanhaa kunnioittamatta jyrättiin historiaa. Erityisesti hän korosti ilmailutoiminnan takaamista, eihän kymmenien tuhansien operaatioiden lentokenttää voida noin vain lakkauttaa. Malmi on ollut ja voi tulevaisuudessakin olla erittäin merkittävä Suomen kansainvälistymiselle, sitä ei sovi vähätellä.

Lento-oppilas Heidi Hämäläisen huiman musiikkiesityksen viestiin ”Malmi I will always love you” yhtyi koko juhlakansa, ja juhla jatkui haikeasta tilanteesta huolimatta iloisesti.

Timo Hyvösen puhe

Raine Haikaraisen puhe

Tilaisuudesta raportoi kuvien kera myös Lentoposti.