Kysely 20.8.2014: Malmi halutaan säilyttää lentokenttänä

elo 22, 2014

Vain 15 prosenttia pääkaupunkiseudun asukkaista haluaa Malmille asuntoja. Tulos ilmenee Malmin lentokentän ystävien TNS Gallupilla teettämästä kyselystä. Yli puolet pääkaupunkiseudun kansalaisista haluaa säilyttää Malmin lentokenttänä. Mikäli asuntorakentamisen tarpeet pystyttäisiin ratkaisemaan muutoin, 67 prosenttia vastaajista puoltaisi Malmilla lentämistä jatkossakin. Kysely toteutettiin 23.6.–8.8. välisenä aikana ja siihen vastasi 1038 kansalaista Uudeltamaalta.

– Valtiovalta ajaa lentokentän muuttamista asuinalueeksi. Teetimme kyselyn kansalaisten päinvastaisen mielipiteen todistamiseksi. Kysely kertoo sen minkä tiesimmekin: suurin osa pääkaupunkiseudun kansalaisista haluaa Malmin lentotoiminnan jatkuvan, toteaa Malmin lentoaseman ystävät ry:n puheenjohtaja Timo Hyvönen.

– Helsingissä on sekä kaavoitettua että kaavoittamatonta varantoa moninkertaisesti Malmin alueen verran, joten tilasta ei ole pulaa. Näyttää siltä, että päättäjät ovatkin toimineet virheellisten tietojen varassa, Hyvönen jatkaa.

Malmi on tapahtumien kenttä ja arvokas kulttuuriympäristö

Helsinki-Malmi on Suomen toiseksi vilkkain lentoasema. Toiminnasta 80 prosenttia on koulutusta, suurin osa ammattilentäjille suunnattuna. Lentoasema on myös Rajavartioston Helsingin vartiolentolaivueen tukikohta sekä yleisilmailun monipuolinen keskus. Elokuun puolivälissä järjestetyssä ilmailutapahtumassa Malmille kokoontui yli 51 000 maksanutta katsojaa.

– Malmin lentokenttä on kohtauspaikka, johon ilmailuharrastajien ja koulutettavien lisäksi kokoontuu kansalaisia pääkaupunkiseudun ulkopuoleltakin. Lentokentän suosiosta kertoo osaltaan myös se, että Malmin lentokentän säilyttämisen tueksi perustetun kansalaisadressin on allekirjoittanut jo 64 000 henkilöä, Hyvönen kertoo.

Vuonna 2009 Malmin kenttäkokonaisuus on luetteloitu valtakunnallisesti arvokkaaksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi. Lisäksi kenttä on valittu kaksi kertaa maailman sadan uhanalaisimman kulttuurikohteen listalle (World Monuments Fund 2004 ja 2006).

– Lentoaseman tilanne on nyt arvioitava uudelleen. Pääkaupunkiseudun liikelentojen palveleminen vapaalla aikataululla ei enää ole mahdollista, jos Malmi suljetaan. Valtiovalta on toimimassa yleisen mielipiteen vastaisesti, ilmeisesti virheellisen tietojen pohjalta ja ilman todellista tarvetta lentoaseman lakkauttamiselle. Kentän toimintojen siirtäminen muualle ei ole suurelta osin mahdollista, vaan toiminta loppuu, Timo Hyvönen sanoo.

Malmin lentoaseman ystävät ry:n TNS Gallupilta tilaama kysely toteutettiin osana puhelinomnibus­tutkimusta 23.6.-8.8.2014 välisenä aikana. Malmin lentokenttää koskevat kysymykset esitettiin Uudellamaalla asuville 15–79-vuotiaille vastaajille. Yhteensä tehtiin 1038 haastattelua. Tutkimuksen tilastollinen virhemarginaali on noin 3 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lisätietoja:

Timo Hyvönen
puheenjohtaja
Malmin lentoaseman ystävät ry
puheenjohtaja@malmiairport.fi
puh. 050 374 8371
www.malmiairport.fi

malmi_tns_201408

Lataa graafi tästä