Malmin lentoasema on vuoden helsinkiläinen 2016

tammi 18, 2017

Helsinki-Malmin lentoasema ja Malmin lentoaseman ystävät ry on valittu suoranaisella äänivyöryllä vuoden helsinkiläiseksi 2016. Helsingin uutiset -sanomalehti on järjestänyt yleisöäänestyksen jo vuosia ja uutisoi, että  ”Äänestäjien mukaan Malmin lentokenttä on ainutlaatuinen ja ajankohtaisempi kuin koskaan.”

Malmin lentoaseman ystävät ry:n puheenjohtaja Timo Hyvönen on yllättynyt ja kiitollinen Malmin lentoaseman saamasta kunniamaininnasta.

”Äänestystuloshan on aivan huima! Tämä vain vahvistaa tietoamme että lentoaseman säilyttäminen ilmailukäytössä on koko kansan asia. Kansalaiset pysähtyvät keskustelemaan asiasta yhä useammin kaduilla ja kaupoissa. Ilmailukäyttöä tukevaa kuntalaisaloitetta tuki yli 13 000 helsinkiläistä, kansalaisaloitteeseen tuli kahdessa kuukaudessa yli 56000 kannattajaa ja kansalaisaddressissa on jo yli 80 000 nimeä. Lentotoiminnan jatkuminen lentokenttäyhdistyksen operoimana ainakin vuoteen 2019 oli monelle huojentava tieto.”

Malmin lentoaseman tilanne on vielä täysin auki.  Lentokentän ilmailukäyttöä varmistava lakiehdotus Lex Malmi luovutetaan helmikuussa 2017 eduskunnan käsittelyprosessiin. Lausuntokierros alkaa juuri ja eri tahot pääsevät kertomaan perusteensa, miksi heidän mielestään Malmi tulisi käyttää mihinkin tarkoitukseen.

Kim Korkkula Lex Malmi -työryhmästä on perehtynyt asiaan perinpohjin. ”Asialla on suuri valtakunnallinen ja erityinen ylikunnallinen merkitys, eikä ylikunnallista asiaa voi päättää kuntatasolla. On aivan selvää, ettei kunta voi ulottaa päätöksentekoaan toista kuntaa näin selkeästi koskevaksi – onhan lentokenttä jo lähtökohtaisesti ylikunnallinen ja vaikutukset ovat moninaiset. ”

Asia on epäselvä kuntatasollakin

”Helsinki on esittänyt uutta yleiskaavaa, jossa Malmin lentoasema muutettaisiin asuntorakentamiseen. Nykyisen vahvistetun asemakaavan mukaan alue on lentokenttä” toteaa Timo Hyvönen. Malmin lentoaseman ystävät ry:stä ja jatkaa vielä: ”Yleiskaava olisi jo nyt pitänyt tehdä koko pääkaupunkiseudulle. Naapurikunnat ovat maakuntakaavassa edellyttäneet ilmailun mahdollisuuksien säilyttämistä alueella. Käsittely oikeusasteissa kestänee vuosia, joten tulevat kuntavaalit ovat varsinaiset Malmivaalit. Uudella valtuustolla ja tulevalla pormestarilla tulee olemaan asiassa merkittävä rooli”

Malmin lentokenttäyhdistys on solminut kaupungin kanssa sopimuksen lentotoiminnan jatkumisesta tulevina vuosina, ainakin vuoteen 2019 asti. Turvallisuus ja reunaehdot on tarkoin määritelty. Myös suurin osa kentän liiketoiminnoista on pystynyt nyt jatkumaan.

Malmin lentoasema ja sen ystävät sai Vuoden helsikiläinen -äänestyksessä yhteensä 2243 ääntä. Seuraavaksi tuli Myllypuron leipäjonoa pyörittävä Sinikka Backman 262 äänellä ja Facebookin hätäkalja-ryhmä 177 äänellä. Äänestys järjestettiin joulu-tammikuussa 2016-2017.

Lisätietoja:

Helsingin Uutiset: Malmin lentoasema äänivyöryllä Vuoden helsinkiläiseksi http://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/476135-malmin-lentoasema-aanivyorylla-vuoden-helsinkilaiseksi

Malmin lentoaseman ystävät ry, puheenjohtaja Timo Hyvönen, 0503748371, puheenjohtaja@malmiairport.fi

Malmin lentokenttäyhdistys ry., puheenjohtaja Niko Lamberg, niko.lamberg@efhfry.fi, 050 5527535