Malmin lentoasema täyttää 80 vuotta – historiateos julkistetaan 15.5.2018 klo 18

touko 14, 2018

Helsinki-Malmin lentoaseman vihkiäisistä on 15.5.2018 kulunut 80 vuotta.

Lakkautusuhan alla toimintaansa aktiivisesti jatkavan lentoaseman puolustajat ovat koonneet kentän vaikuttavasta historiasta tietokirjan yhtenä keinona lentoaseman kulttuurihistorian ja ilmailutoiminnan säilyttämiseksi. Nyt saataville tuleva kirja paljastaa, mitä skandaaleja, juhlallisuuksia ja urotekoja Helsinki-Malmin lentoasemaan liittyy.

”Malmi – Helsingin lentoasema” -historiateoksen päivitetty toinen painos julkistetaan kentän virallisena 80-vuotisvihkiäispäivänä 15.5.2018 klo 18.00 Malmin lentoaseman pyöreässä terminaalirakennuksessa.

Tilaisuus on avoin ja paikalle ovat tervetulleita kaikki kiinnostuneet. Kirjailijat ovat paikalla signeeraamassa ja kertomassa kirjasta.

Vuonna 1938 avajaispuheessa pääministeri A.K. Cajander esitti sairastuneen presidentti Kyösti Kallion puolesta terveiset kansalaisille näin:

”Tämä kolmen vuoden aikana rakennettu asema osoittaa, millä asteella on meidän rakennustekniikkamme ja me toivomme hartaasti, että tulevat sukupolvet pitävät huolen sen hoidosta ja ajanmukaisuudesta, ettei sen puutteiden tähden yksikään onnettomuus tulisi himmentämään sen mainetta. Kannustakoon tämä Suomen valtion ja Helsingin kaupungin välinen yhteistoiminta toisia paikkakuntia hankkimaan myös keskuuteensa lentoasemia tämän nopean liikennemuodon tukikohdiksi.”

Malmin lentoaseman ystävät ry toteuttaa syntymätavoitetta pyrkien takaamaan lentoaseman säilymisen ilmailukäytössä niin, että myös lentoaseman kansainvälisesti huomioitu, mittaamaton kulttuuriarvo säilyy.

Yhdistyksen puheenjohtaja Timo Hyvönen katsoo eteenpäin:

”Malmin kiitotieltä tänä kesänä ensi kertaa nouseva täysin sähkötoiminen lentokone on ilmailun tulevaisuus. Tämä kenttä on Helsingin ilmasatama kaikkialle Suomeen ja maailmalle.”

Tekniikan kehittyessä Hyvönen korostaa yhteistyön tärkeyttä:

”Helsingin saavutettavuus pitää taata ilmailun suuressa murroksessa. Toivomme tässä hyvää yhteistyötä Helsingin kaupungin ja Suomen valtion kesken, intressi on yhteinen”.

Malmin lentoaseman 80-vuotisyleisöjuhla järjestetään lauantaina 26.5.2018, jolloin kentällä on ilmailutapahtuma Helsinki-Malmi Fly In (www.helsinkiflyin.fi). Malmin lentoaseman kunniakas historia jatkuu, jos se vain on kentän puolustajista kiinni.

Kirjan kansikuva
http://www.malmiairport.fi/wp-content/uploads/2018/05/kansikuva.jpg

Elokuva vihkiäistilaisuudesta (mykkä, YLE):
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2008/10/29/malmin-lentokentan-vihkiaiset#media=34695

Kuva: Helsinki-Malmin lentoaseman vihkiäiset 15.5.1938 (Finna):
https://www.finna.fi/Record/musketti.M012:HK19600609:7

Pietinen Aarne, kuvaaja 1938

Kuvateksti: Malmin lentoaseman vihkiäiset, Malmin lentoasema avattiin liikenteelle 16.12.1936 mutta vihittiin virallisesti käyttöön vasta 15.5.1938. Terminaalirakennuksen suunnittelusta rakennushallituksessa vastasi suunnitteluosaston johtaja yliarkkitehti Martti Välikangas, käytännön suunnittelun hoitivat arkkitehdit Dag Englund, Onni Ermala ja Vera Rosendal. Malmin lentoasema on valittu kansainvälisen DOCOMOMO-järjestön hyväksymään valikoimaan suomalaisen modernismin merkkiteoksia 1920-luvun lopulta 1970-luvulle.

Sähkölentokone
https://sahkolentokone.fi/

Lisätietoja:
Puheenjohtaja Timo Hyvönen, Malmin lentoaseman ystävät ry.
050-3748371
puheenjohtaja@malmiairport.fi

Kirja on myynnissä myös verkkokaupassa kauppa.malmiairport.fi ja sen hinta on 35€. Koko tuotto menee lyhentämättömänä lentoaseman pelastustyöhön.