SK 16.3.2016: Kamppailu Malmin kentästä kasvaa koko Euroopan laajuiseksi

maalis 17, 2016
helsinki-malmi_01
Kuva: Tuomas Kuosmanen

Suomen Kuvalehti haastattelee kansainvälisiä asiantuntijoita laajassa artikkelissaan Malmin lentokentän saamasta merkittävästä kansainvälisestä tunnustuksesta. Euroopan johtava kulttuuriperintöorganisaatio Europa Nostra on vastikään valinnut Malmin elävän lentoasemakokonaisuuden Euroopan seitsemän uhanalaisimman kulttuuriperintökohteen joukkoon.

SK:n mukaan Europa Nostran ja sen yhteistyökumppanina toimivan Euroopan investointipankin instituutin EIBI:n painoarvo Euroopassa on paljon suurempi kuin Suomessa on toistaiseksi ymmärretty.

Europa Nostran varapuheenjohtajan John Sellin ja EIBI:n dekaani Francisco de Paula Coelhon viesti Suomen ilmailuviranomaisille ja Helsingin päättäjille on hyvin selkeä. Malmin suojelutarve ja säilyttäminen nykyisessä käyttömuodossaan on erittäin tärkeä eurooppalaisen kulttuuriperinnön kannalta. EU:n kulttuuriasioista vastaava komissaari Tibor Navracsics ilmaisi heti EU:n voimakkaan tuen nyt tehdyille valinnoille.

– Ei ole kyse vain historiallisten rakennusten säilyttämisestä vaan niiden elävän käytön jatkamisesta vielä 21:lla vuosisadalla, Sell korostaa. – Malmin tapauksessa se ei ole pelkästään mahdollista, vaan siitä on olemassa uskottava näyttö ja sitä myös halutaan vahvasti. Valitsemme vain sellaisia kohteita, jotka ovat todella vaarassa, hyvin tärkeitä ja joissa on mahdollisuus löytää kaikkia osapuolia tyydyttävä ratkaisu.

Europa Nostran, EIBI:n ja yksityisten suojeluasiantuntijoiden muodostama raati tutkii kohteet yksityiskohtaisesti ja tekee ehdotuksensa samoin kriteerein, joita Unesco käyttää maailmanperintökohteita valitessaan.

Europa Nostra ja EIBI tuki- ja taustaryhmineen ryhtyvät nyt aktiivisiin toimiin Malmin suojelun edistämiseksi. Hankkeen tavoitteeksi on asetettu, että Malmin lentoasema voi jatkaa toimintaansa kaupallisena ja kouluttavana lentokenttänä ja saada myös lisäarvoa kulttuurikohteena.

Lue koko juttu »