Suomen ensimmäinen sähkömoottorikone nousi ilmaan Malmilta

heinä 31, 2018

Helsingin sähkölentokoneyhdistyksen hankkima Pipistrel Alpha Electro -lentokone teki ensilentonsa tänään Helsinki-Malmin lentoasemalta. Noin varttitunnin kestäneellä lennolla yhdistyksen koelentäjä Jussi Frisk esitteli koneen ominaisuuksia maassa ja ilmassa. Moottorin lähes olematon ääni aiheutti yleisössä ihastusta.

Tilaisuudessa olivat puhumassa Finavian toimitusjohtaja Kimmo Mäki, Fortumin kehitysjohtaja Heli Antila, Slovenian kunniakonsuli Irmeli Rytkönen ja kansanedustaja, sähkölentokoneyhdistyksen jäsen Matti Vanhanen. Helsingin kaupungin johto oli kutsuttu tilaisuuteen, mutta he eivät ehtineet paikalle. Julkistustilaisuus pidettiin Helsinki-Malmin isossa lentokonehallissa.

Sähkölentokoneyhdistyksessä on perehdytty ilmailun sähköiseen teknologiaan tarkasti. Tarkoitus on edistää alan tutkimusta ja opetusta sekä suomalaisten yritysten teknologiakehitystä. Lentokone itse on rakennettu Sloveniassa.

Malmin lentoaseman ystävät ry:n puheenjohtaja Timo Hyvönen kiittää aktiiveja hankkeen ripeästä edistämisestä. ”On todennäköistä, että ilmailussa on tulossa yhtä iso murros kuin viestinnän mobiilimurroksessa. Uudet innovaatiot edellyttävät rohkeutta ja konkreettisia toimia kuten sähkölentokoneyhdistys on nyt tehnyt.” Hän vertaa tilannetta naapurimaihin. ”Ruotsissa ollaan vasta esittelyasteella, mutta panostukset ovat alkamassa. Noin kuukausi sitten esittelytilaisuudessa Göteborgin citylentokentällä (Säve) esittelylennolla oli mukana kaupungin pormestari, Göteborg haluaa olla ”miljövänlig stad”. Norjassa sähköinen ilmailu on nostettu ilmailustrategian tasolle. Suomessa lennetään jo, joten olemme nyt kehityksen kärjessä”.

”Helsinki-Malmi on luonnollinen paikka tällaisen kehityksen kärkihankkeille, joten toivottavasti Helsingin kaupunki lähtee mukaan tähän tulevaisuustyöhön. Mahdollisuudet ja kerrannaisvaikutukset Helsingille voivat olla mittavat. Toivottavasti pääsemme yhdessä kehittämään Helsinki-Malmin lentoasemaa nyt uuteen kukoistukseen” toivottaa Hyvönen

Koneen omistaa ja sitä operoi Helsingin sähkölentokoneyhdistys (www.sahkolentokone.fi).

Helsinki-Malmin lentoasemalle on ehdotettu rakennettavaksi asuntoja n. 10 000 ihmiselle ja ympäröiville alueille n. 15 000 ihmiselle. Yleiskaavaehdotuksesta on valitettu korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Kentästä on tehty suojeluesitys, joka on ympäristöministeriön arvioitavana. Ympäristöministeriön kyselyssä Helsinki-Malmi nousi ykkösehdotukseksi Suomen tulevaksi Unesco-kohteeksi.