18.11.2014: Adressi Malmin lentoaseman säilyttämiseksi luovutettiin eduskunnalle

marras 18, 2014

Malmin lentoaseman ystävät luovutti alkuiltapäivästä eduskunnalle adressin lentoaseman säilyttämiseksi ilmailukäytössä. Mielenilmaukseen osallistui poliisin arvion mukaan runsaat 500 ihmistä. Katso video tapahtumasta tästä ja Helsingin sanomien uutinen tästä.

Puheenjohtaja Timo Hyvönen piti seuraavan luovutuspuheen eduskuntatalon portailla.  Adressin vastaanottivat Tom Packalen (ps), Tapani Mäkinen (kok), Antti Kaikkonen (kesk), Jouko Jääskeläinen (kd), Christel Liljeström (r) ja Kari Uotila (vas). Poissa olivat SDP ja Vihreät.

Arvoisat kansanedustajat, hyvät Malmin lentoaseman ystävät,

Olemme koolla siksi, että Suomen hallitus ehdottaa Malmin lentoaseman ilmailutoiminnan lakkauttamista. Perusteluna ehdotukselle on esitetty Helsingin rakennusmaan tarve, vaikka kaupungilla jo tällä hetkellä on kaavoitettua, asuntokäyttöön tarkoitettua maata 140 000 ihmiselle. Tämä vastaa yli 25 vuoden asuntotarvetta.

Hallitus on tehnyt esityksensä ilman minkäänlaisia vaikutusarvioita tai kustannuslaskelmia. Malmin lentotoiminnan lakkauttaminen olisi valtava isku Suomen yleisilmailulle ja ilmailuteollisuudelle. Lentoliikenne on maailman nopeimmin kasvava liikennemuoto, ja yleisilmailukenttä on Helsingin metropolissa välttämätön. Asialla on valtakunnallinen ja kansainvälinen merkitys. Malmin kentän sulkemisen jälkeen pääkaupunkiin ei pääsisi lentäen mitenkään muuten kuin raskailla liikennelentokoneilla.

Vimma, jolla Helsinki-Malmin lentoasemaa lakkautetaan, muistuttaa seitsemänkymmentäluvun massiivista purkuboomia. Valmistuessaan lentoasema oli nuoren kansakunnan edistyksellisyyden voimannäyte, ja nyt se kuuluu maailman sadan uhanalaisimman kulttuurikohteen joukkoon. Lentoasema kuuluu kaikille, toimivan kansallisen kulttuuriympäristön tuhoaminen on kansalaisten edun vastaista.

Helsinkiä uhkaa kiitotiet tuhoava kaivinkone. Sen raakaa työtä yritetään edistää uskomattomalla kiireellä ja hutiloiden. Me, yli 68000  kansalaista, pyydämme eduskuntaa apuun. Älkää antako yhden kaupungin lyhytnäköisen taloudellisen edun ohittaa valtakunnan etua kulttuurissa ja ilmailussa. Palauttakaa Malmin kohtalo valmisteluun, tutkitaan yhdessä todelliset vaihtoehdot ja vaikutukset. Säilyttäkäämme kansallismonumenttimme Malmin lentoasema, säilytetään yleisilmailu Suomessa.