Helsinki-Malmin lentoasemalla viikonloppuna autonäyttely ja ilmailuhistoriaa

touko 3, 2017

Kiivaan keskustelun kohteena olevalla Helsinki-Malmin lentoasemalla on pöhinää tänä viikonloppuna, kun kentän aktiiviset toimijat järjestävät monenlaista toimintaa. Kaikki tilaisuudet ovat yleisölle avoimia ja maksuttomia.

Amerikanautot täyttävät maan perjantaina

Perjantai-iltana 5.5.2017 Helsinki-Malmin lentoasemalla vietetään Finnish Hot Rod Association ry:n (FHRA) Cruising Pre-partyja. Paikalle on odotettavissa paljon amerikanautoja ja avoin takakontti-swap osien ja tarvikkeiden vaihtoon.

FHRA:n toiminnanjohtaja Leo Laurell taustoittaa asiaa: ”Stadin cruisingilla on pitkät perinteet ja FHRA on mukana vaalimassa cruising-kulttuuria stadissa. Tältä pohjalta idea stadin cruising ”etkoista” sai alkunsa, ja olemmekin järjestäneet näitä Malmilla jo muutaman vuoden ajan.”

Tilaisuutta järjestämässä ovat FHRA yhdessä Ravintola Gate 1 kanssa. Tilaisuus kuuluu suorana Radio Cityn Cruising Show aalloilla.

Kesäksi on suunniteltu viisi pre-cruisingia aina kuukauden ensimmäisenä perjantaina. FHRA järjestää perinteisesti Helsinki-Malmin lentoasemalla myös muita autotapahtumia kesän aikana, www.fhra.fi.

Suomen ainoa DC-3 laskeutuu kotikentälle lauantaina

Lauantaina 6.5.2017 lentoasemalla on normaalia lentotoimintaa, joka on ollut tänä keväänä jopa vilkkaampaa kuin viime vuonna samaan aikaan.

Päivän kohokohta on museolentokone DC-3:n saapuminen lentokentälle talvisäilöstään Vaasasta. DC-3 laskeutuu Helsinki-Malmin lentoasemalle n. klo 15.30 ja lentää sen jälkeen vielä jäsenlennon noin klo 17.

DC-yhdistys ry:n puheenjohtaja Petri Petäys on tyytyväinen, kun lentokone saadaan taas kotikentälleen. ”Ensimmäinen DC-3-lentokone on laskeutunut Helsinki-Malmille jo 40-luvulla. Lentoasema on yhdistyksemme merkittävin toiminta- ja kokoontumispaikka, ja uskomme ja toivomme jatkossakin voivamme toimia sieltä. Helsinki-Malmin lentoaseman ja yhdistyksemme DC-3-koneen yhteisarvo on maailmanluokassakin ainutlaatuinen. Nyt tähtimoottorit taas jyrisevät Malmilla, kannattaa tulla kuuntelemaan.”

DC-yhdistys on perustettu pitämään yllä DC-3 lentokalustoa ja siihen liittyvää tietämystä Suomessa. Yhdistys operoi Suomen ainoaa lentokuntoista DC-3 -lentokonetta jäsenistönsä ja kiinnostuneiden iloksi. Lisätietoja DC-3:sta ja yhdistyksen toiminnasta: www.dc-ry.fi.

Aitoa kaupunkikulttuuria lentoasemalla

Helsinki-Malmin lentoaseman säilyttämistä ilmailukäytössä ajavan Malmin lentoaseman ystävät ry:n puheenjohtaja Timo Hyvönen on tyytyväinen mutta ei yllättynyt yleisötapahtumista. ”Lentoasema on ollut jo vuosia aktiivinen kaupunkilaisten ja turistien tapahtumakohde. Tämän viikonlopun tapahtumat ovat erinomainen ja silti vain pieni esimerkki lentoaseman aktiviteeteista.”

Lentoaseman tapahtumakulttuuri on muodostunut orgaanisesti tarpeesta. ”Ideoita ja järjestäjiä on joka lähtöön, ja ilmailun kutkuttava jännittävyys on aina mukana taustalla. Toiminta on aitoa, ei kannettu kaupunkikulttuuri kentällä pysyisikään.” koostaa Hyvönen.

Hyvönen kertoo mitä muuta lentoasema on tarjonnut yleisölle: ”Lentoasema on tärkeä kansallinen monumentti kansalaisille. Vapaaehtoiset ovat kierrättäneet tuhansia ihmisiä tutustumassa kentän historialliseen ympäristöön, kentällä on järjestetty monimuotosia taidetapahtumia ja tietenkin ilmailua. Suurten lentonäytösten lisäksi jo perinteinen lentäjien kokoontumistapahtuma Helsinki-Malmi Fly In on toukokuun lopussa, lauantaina 27.5.”

Tänä vuonna Fly In -teemana on lentoaseman merkitys Suomen 100-vuotisessa historiassa ja tapahtuma on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa, lisätietoa tapahtumasta ja ohjelmasta: www.helsinkiflyin.fi .

Lentoaseman kulttuuri- ja ilmailuarvo on huomioitu myös maailmalla.

Helsinki-Malmin lentoaseman kiperä tilanne tunnetaan jo hyvin ympäri maailmaa. Vireillä olevaan ilmailukäyttöä ajavaan Lex Malmi -kansalaisaloitteeseen on tullut Eduskunnalle kannanotto 13 Euroopan maasta, moottorilentäjien AOPA-järjestöiltä.

Euroopan johtava kulttuurijärjestö Europa Nostra valitsi viime vuonna Helsinki-Malmin lentoaseman yhdeksi Euroopan seitsemästä uhanalaisimmasta kulttuuriperintökohteesta. Euroopan merkittävin vuosittainen kulttuuriperintötapahtuma European Heritage Congress järjestetään Turussa 11.–15. toukokuuta 2017 yhteistyössä Europa Nostra Finlandin kanssa. Järjestön johtoryhmä vierailee tutustumassa Helsinki-Malmin lentoaseman tilanteeseen maanantaina 15.5.2017 noin klo 10 paikan päällä. https://www.europanostra.org/

Asiasta tiedotetaan ja uutisoidaan aktiivisesti kansainvälisiin medioihin. Lisätietoja ja mediapaketteja voi pyytää osoitteesta info@malmiairport.fi

Lisätietoja:
FHRA toiminnanjohtaja Leo Laurell, puh. 0207 430 750, leo.laurell@fhra.fi
DC-yhdistys ry puheenjohtaja Petri Petäys, puh. 040 579 5321, petri.petays@dc-ry.fi
Gate1-ravintola, www.gate1.fi, 040 159 7740
Malmin lentoaseman ystävät ry, puheenjohtaja Timo Hyvönen, puh. 0503738371, puheenjohtaja@malmiairport.fi