Helsinki-Malmin lentoaseman hangaari tyhjennetään tänään

huhti 30, 2019

Helsingin kaupunki on määrännyt Helsinki-Malmin lentoaseman alkuperäisen lentokonesuojan, “hangaarin”, tyhjennettäväksi lopullisesti tänään. Tyhjentäminen alkaa aamupäivän aikana. Lentokonehuoltoja pyritään tekemään loppuun hangaarissa vielä tämän päivän aikana.

Lentokoulu BF-Lento Oy ja useat muut lentokoneiden omistajat ovat tähän saakka käyttäneet hangaaria vanhan sopimuksensa ehtojen mukaisesti lentokoneiden säilytykseen ja huoltoon, vastoin häätökehoituksia. Tilasta on maksettu koko ajalta käypää vuokraa, eikä kaupunki ole kiistänyt tätä vuokranmaksua.

Helsingin kaupunki ei jatkanut lentokonesuojan käyttäjien määräaikaisia vuokrasopimuksia kiistanalaisesti kaksi vuotta sitten. Lautakuntakäsittelyssä esittelijän mukaan vuokratarjouksia tilasta ei ollut tullut, vaikka niitä oli esitetty useita. Myöhemmin yritysvuokraus-yksikön päällikkö hylkäsi vuokratarjoukset. Lautakunta hylkäsi oikaisuvaatimukset, ja asia on viety hallinto-oikeuteen kesällä 2017. Hallinto-oikeus ei ole vielä tehnyt päätöstään.

Kaupunki haki sillä aikaa asiakkailleen häädön oikeusteitse, ja hovioikeuden päätöksen mukaisesti Helsingin ulosottovirasto on toteuttanut häädön. Omistajat siirtävät lentokoneet nyt ulos asiantuntemattomien tahojen tekemistä siirroista aiheutuvien vahinkojen välttämiseksi.

Lentokonehalli jää tyhjilleen

Perusteita estää tilan käyttäminen lentokoneiden säilyttämiseen ei ole virallisesti esitetty. Syiksi tyhjentämiselle on esitetty mm. tapahtumakäyttöä ja kaupungin omaa tarvetta. Päätökseen vaadittiin oikaisua, mutta sekin hylättiin vedoten riskiarviointiin. Kirjallista riskiarviota ei kaupungilta pyydettäessä ole löytynyt. Viimeksi kaupungin viestinnän twitter-tilillä on nyt ilmoitettu, että tyhjentämisen peruste on “sähköjärjestelmien ikä”.

Alunperin kaupunki määräsi hangaarin tyhjennettäväksi päiväämättömällä ja allekirjoittamattomalla ilmoituksella jo 16.5.2017 mennessä  Kaupungin mukaan hangaari on tällä hetkellä vuokrattavissa vain tapahtumakäyttöön. Alue on voimassaolevan asemakaavan mukaan edelleen lentokenttä ja hangaarin käyttötarkoitus on rakennusluvassa lentokoneiden säilytystila.

Lisätietoja:

BF-lento Oy, operatiivinen johtaja Mark Baker, 040-731 2000, bflento@gmail.com

Malmin lentoaseman ystävät ry., puheenjohtaja Timo Hyvönen, 050-374 8371, puheenjohtaja@malmiairport.fi

Museokone Cessna 195 on siirretty kesken korjauksen hangaarista ulos. Kuva: Valdemar Hirvelä