Lex Malmi ehdolla Euroopan kulttuuripalkinnon saajaksi

marras 17, 2016

Lehdistötiedote 17.11.2016
Malmin lentoaseman ystävät ry

Lex Malmi ehdolla Euroopan kulttuuripalkinnon saajaksi

Placido Domingo jakaa palkinnot Turussa toukokuussa

Euroopan johtava kulttuuriperintöjärjestö Europa Nostra valitsi Helsinki-Malmin lentoaseman yhdeksi Euroopan seitsemästä uhanalaisimmasta kulttuuriperintökohteesta vuonna 2016. Nyt lentoaseman ilmailukäyttöä ajava Lex Malmi -kansalaisaloite on ehdolla palkinnon saajaksi Europa Nostran kulttuuriperintökilpailussa. Euroopan kulttuuripiireissä seurataan tarkasti, miten Malmin lentokenttäasia etenee.

Lex Malmin tavoitteena on laki, joka takaisi Helsinki-Malmin lentoaseman säilymisen ilmailukäytössä. Toteutuessaan laki säilyttäisi lentoaseman merkittävät kulttuuriperintöarvot. Tähän asti lentoaseman tulevaisuutta ovat uhanneet Helsingin kaupungin suunnitelmat hävittää kiitotiet asuinlähiön rakentamiseksi. Kaupungin suunnitelmat ja kaavoitus ovat edenneet jo niin pitkälle, että lentoasema on tarkoitus sulkea jo 2020-luvulla.

Lex Malmi nostaa Malmin lentoaseman valtakunnalliseksi kysymykseksi, ja se kokosi tarvittavan kannatuksen ennätysajassa. Yli 56 000 kannatusilmoituksen kertymiseen kului vain kaksi kuukautta, mikä on vahvistanut Helsinki-Malmin lentoaseman suuren yleisön keskuudessa nauttiman laajan tuen. Aloite on yhdistänyt kansalaisia yli puolue- ja kuntarajojen ja luonut yhteisön, jonka jäsenet ymmärtävät ja tukevat tasapuolisesti niin lentoaseman historiallisia, ympäristöllisiä kuin ilmailullisiakin arvoja.

”On hienoa huomata, miten hyvin Malmi-asia tunnetaan jo Euroopan kulttuuripiireissä. Tunnustus nostaa hyvin Suomea ja Helsinkiä julkisuuteen”, toteaa Timo Hyvönen, Malmin lentoaseman ystävät ry:n puheenjohtaja.

Hyvönen muistuttaa, että kyse on kulttuurihistorian lisäksi tulevaisuudesta.

”Malmin lentoaseman liikenteellinen merkitys ja liiketoiminnalliset mahdollisuudet kasvavan pääkaupunkiseudun yhteyspisteenä on todennettu useasti ja laajalti. Asia on valtakunnallinen ja ylikunnallinen. Kansa haluaa, että Malmin lentoasema säilyy satavuotiaan Suomen toimivana, kansakuntamme alkupäivien merkittävän kansallistunteen osoituksena ja tulevaisuuden kukkasena.”

Erityisesti kentän kulttuurihistoriaan perehtynyt hallituksen jäsen Samuli Kallio muistuttaa sitoutuneen vapaaehtoistyön voimasta.

”Lex Malmissa toistuu lentoaseman rakentamisessa 30-luvulla ilmentynyt sisu. Koko hanke lakiteksteineen ja kannatuskeräyksineen on tehty vapaaehtoisvoimin. Lex Malmi -ydinryhmän tukena on ollut eri alojen asiantuntijoita, mm. johtavia lakimiehiä. Kaikki ovat toimineet pro bono.”

Lex Malmi -hankkeeseen oli helppo löytää tekijöitä. ”Suomen suurimman kuntalaisaloitteen saama välinpitämätön kohtelu Helsingin kaupunginvaltuustossa aktivoi suuren joukon kansalaisia Lex Malmi -hankkeeseen.”

Kallio kertoo myös kannattajien taustoista:

”Kaikki kannattajat ovat äänioikeutettuja Suomen kansalaisia. Aloite on yhdistänyt kansalaisia yli puolue- ja kuntarajojen ja luonut yhteisön, jonka jäsenet ymmärtävät ja tukevat tasapuolisesti niin lentoaseman historiallisia, ympäristöllisiä kuin ilmailullisiakin arvoja.”

Palkinnot jakaa maailmankuulu oopperalaulaja ja kulttuuriperintöjärjestö Europa Nostran puheenjohtaja Plácido Domingo toukokuussa Turussa. Palkintojuhla on osa isoa eurooppalaista European Heritage Congress -kulttuuriperintötapahtumaa, joka järjestetään Turussa 10.–14. toukokuuta 2017 osana itsenäisyyden juhlavuoden ohjelmaa. Ohjelmaan on suunniteltu myös tutustumiskäynti Malmin lentokentällä.

Lehdistökuvat vapaasti tästä aiheesta uutisoinnin yhteydessä: 

Lex Malmi: https://lexmalmi.fi/lehdistokuvia/
Palkintolaatta 2016: http://www.kotiseutuliitto.fi/sites/default/files/muut_kuvat/DSC04935.jpg
Europa Nostran puheenjohtaja Placido Domingo: http://europanostra.fi/wp-content/uploads/2016/11/Photo-2-1080×1431.jpg

Lisätietoja:

Malmin lentoaseman ystävät ry

Lex Malmi -kansalaisaloite: https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2106
Samuli Kallio
etunimi.sukunimi@outlook.com
puh. 050 5948289

Malmin lentokentän säilyttäminen ilmailukäytössä: http://malmiairport.fi
Timo Hyvönen, puheenjohtaja
puheenjohtaja@malmiairport.fi
puh. 050 3748371