Malmi-kansanäänestysaloite ylitti 30 000 kannattajan rajan

maalis 26, 2021
Lentotoiminnan keskeyttäminen vahvisti kansanliikettä

Helsinki-Malmin lentoaseman toiminnan keskeyttäminen on saanut kansalaiset liikkeelle joukoittain. Kuntalaisaloite kansanäänestyksestä koskien ilmailutoiminnan jatkamista on kerännyt viime päivinä niin paljon uusia kannatuksia, että torstaina kannattajien määrä ylitti jo 30 000. Aloitteen vireillepanijoita ovat ylipormestari Raimo Ilaskivi, Lex Malmin lakialoitteen Kim Korkkula ja Malmin lentoaseman ystävät ry:n puheenjohtaja Timo Hyvönen.

Helsingin kaupungin vaatimukset pakottivat Malmin lentokentän sulkemaan sunnuntaina 14.3. klo 22.00. Kenttä avattiin liikenteelle toukokuussa 1936.

Suomen suurimmat kuntalaisaloitteet koskevat Malmia

Malmin lentoasemaa vaaliva aloite on kaikkien aikojen suurin kuntalaisaloite. Se on ylittänyt jopa viime kuntavaalien äänikuninkaan ja nykyisen pormestarin Jan Vapaavuoren äänisaaliin 29 745 ääntä. Nyt jo yli 5,4 prosenttia yli 15-vuotiaista helsinkiläisistä vaatii kansanäänestystä, kun minimiraja aloitteen etenemiselle on 4,0 prosenttia. 

Helsingin kaupunginvaltuuston suurimpien puolueiden (Kokoomus, Vihreät ja SDP) nykyisten valtuustoryhmien puheenjohtajat ilmoittivat viime vuonna julkisuudessa, etteivät heidän puolueensa tule sallimaan tällaista kansanäänestystä. Kuntalaisaloite ollaankin tuomassa tänä vuonna valittavan uuden valtuuston ensimmäiseksi ja isoksi päätösasiaksi. 

“Malmin lentoasema on täsmällinen esimerkki kansanäänestyksellä päätettävästä asiasta, sillä kuntavaaleissa päätetään monista, paljon suuremmistakin, asioista. Tätä kansalaisvaikuttamisen välinettä on kunnioitettava, muutenhan se on turhaan säädetty Suomen lakiin”, toteaa Malmin lentoaseman ystävät ry:n puheenjohtaja Timo Hyvönen. 
“Pelkoa ei pitäisi olla, jos valtuuston ja virkamiesten ajama asuntorakentaminen on myös kansalaisten tahtotila. Nyt on aika varmistaa, että demokratia toteuttaa kansan tahtoa.”

Useimmat puolueet kannattavat puolueohjelmissaan suoraa kansalaisdemokratiaa, mukaan lukien neuvoa-antavat kansanäänestykset. Kansanäänestyksen toteuttaminen ei saa riippua aloitteen aiheesta, jos lain mukainen määrä kansalaisia sitä vaatii. 

Malmilla edelleen lentokoneita – Västeråsissakin kansanäänestys

Helsinki-Malmin lentoaseman lentotoiminta keskeytettiin maaliskuussa niin sanotulla NOTAM-viestillä kolmen kuukauden ajaksi, kun Helsingin kaupungin vaatima häätötoimi sai täytäntöönpanoluvan. Kentällä on edelleen ainakin 11 lentokonetta ja lukuisia helikoptereita. Maanvuokrasopimuksen riita-asia on vielä Helsingin hovioikeuden käsittelyssä, ja alueen suojeluesitys on menossa hallinto-oikeuden käsittelyyn. Kaupunki on myös vaatinut takavarikkoon lentokenttää ylläpitävän Malmin lentokenttäyhdistys ry:n rahat. Kaupungin vaatimus vaikeuttaa yhdistyksen ja lentokentän toimintaa merkittävästi. 

Ruotsin Västeråsissa järjestettiin vastaava kansanäänestys lentokentän tulevaisuudesta viime sunnuntaina (21.3.2021). Alustavien tulosten mukaan peräti 78,2 prosenttia kaupunkilaisista haluaa säilyttää lentokentän ilmailukäytössä. Myös Helsingissä tehtyjen kyselyjen mukaan kaupunkilaisten enemmistö suosii omaa, pian 90-vuotiasta lentokenttäänsä sen tuhoamisen asemesta.