Malmin lentoaseman ANōNUMOS-esitys herätti ristiriitaisia tuntemuksia

joulu 3, 2017

Malmin lentoasemalla esitetty ANōNUMOS-performanssi herätti paljon ristiriitaisia tuntemuksia. Esityksen sisällöstä tuli monenlaisia palautteita

Häiriö kentän toimijoille, yrityksille ja ilmailijoille oli ennalta luvattua suurempi. Erittäin kovaääninen musiikki ja levittäytyminen kentän kaikkiin avoimiin tiloihin on poikennut ennakkoilmoituksista.

Kenttä ja terminaali ovat kansalaisille yleisesti tärkeä, arvokas ja hyvin vakava asia. Siksi tämä hyvin erilainen performanssi on koettu pahaksi.  Asia käytiin ryhmänkin kanssa läpi etukäteen.

Esitystä on arvioitu monesta näkökulmasta

Esityksen katsomassa käyneet ovat julkistaneet siitä positiivisia arvioita:

Kulttuurikuuri -blogi:

Reivausta ja kosketuksia lentoasemalla: nimettömien tekijöiden immersiivinen teos koetaan kasvot kokonaan peitettyinä

Tässä kirjoituksessa kirjoittaja erityisesti mainitsee esityksen tuovan Malmin hienon arkkitehtuurin aivan uuteen, hienoon valoon.

Lukupino -blogi:

http://www.lukupino.com/2017/11/anonumos-matkani-nimettomaan-teatteriin.html

Kujerruksia -blogi:

http://www.kujerruksia.fi/2017/11/lavalta-anonumos.html

Esitys pääsi julkisuuteen myös kansalaisten kovan kritiikin ansiosta. Iltalehti uutisoi aiheesta

Teatteriesitys lakkautuspäätöksen saaneella lentokentällä herättää närää – sitomista, alastomuutta ja mahdollisuus koetella oman seksuaalisuuden rajoja

Valitettavasti uutiseen oli lipsahtanut pari asiavirhettä mm. lentoaseman toiminnan tilanteesta. Osa näistä korjattiinkin palautteen ansiosta.

Taidetoiminta Malmilla on normaalia

Teatteri-   ja taide-esityksiä – tavallisempia ja kummallisempia – on järjestetty Helsinki-Malmin lentoaseman terminaalissa paljonkin pitkin vuosia. Tämä esitys on ollut aiemmista hyvin erilainen sisältäen erittäin kovaäänistä rave-musiikkia, avointa seksuaalisuutta ja seksiä.

ANōNUMOS-esitykset ovat tältä erää loppu. Jatkossa kaupungin vuokrakoordinaattorit selvittävät varmasti tarkemmin esitysten laadun, tilojen käytön ja vaikutukset, ettei suuria väärinymmärryksiä tule.

Malmin lentoasema säilytetään ilmailukäytössä

Malmin lentoasema on mainio paikka ilmailulle, tapahtumille ja historialle. Sen arvokas asema Suomen valtionkin historiassa asettaa oman odotustasonsa käytön sisällölle. Tärkeintä on pitää lentoasema elävänä, vilkkaana ja toimivana.

Malmin lentoaseman ystävät ry. toimii tämän kokonaisuuden varmistamiseksi yhtenä päätavoitteenaan se, että lentoasema säilyy ilmailukäytössä. Lentoasemalle ei ole tehty lopullista lakkautuspäätöstä.