Helsinki-Malmin lentoasema on sinivalkoinen itsenäisyyspäivänä

joulu 6, 2017

Lehdistötiedote 6.12.2017
Malmin lentoaseman ystävät ry
Julkaisuvapaa heti

Helsinki-Malmin lentoasema on Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi valaistu sinivalkoiseksi keskiviikkona 6.12.2017.

Helsinki-Malmin lentoaseman merkitys Suomen 100-vuotisessa historiassa on suuri. Kenttä toimi viime sotien aikana päätukikohtana Helsingin puolustukselle ja tukijoukoille muualle Suomeen. Ilman Helsinki-Malmia Helsingin kohtalo olisi ollut tuhoisa. Sotien jälkeen kentällä on koulutettu suurin osa Suomen liikennelentäjistä ja yleisilmailijoista.

Keväällä tulee kuluneeksi 80 vuotta lentoaseman vihkiäisistä. Lentoaseman vihki vuonna 1938 käyttöönsä tasavallan presidentti Kyösti Kalliota edustanut pääministeri A.K. Cajander lähes 30 000 vieraan juhlassa. Lentoasema oli pitkään Suomen ykköslentoasema, ja on edelleen suomen lentokoulutuksen ja yleisilmailun vilkkain keskus.

Lentoaseman kohtalo on tällä hetkellä epävarma. Helsingin kaupungin johto on suunnitellut lentokentän alueelle yli 10 000 asukkaan lähiötä. ja ympäröivän alueen 15 000 asukkaan rakentaminen yhdistetään toistuvasti lentokenttään.

Uhasta huolimatta lentotoiminta jatkuu vilkkaana. Malmi on edelleen Suomen toiseksi vilkkain lentokenttä. Syyskuuhun mennessä Malmilta on lennetty 2017 jo 26 383 operaatiota (lähde: Trafi).

Lentoaseman ilmailuyrittäjät ja -kouluttajat ovat vaikeassa tilanteessa lakkautusuhan takia. Toivo elää kuitenkin vahvana Lex Malmi – ja ELY-keskuksessa vireillä olevan suojeluhankkeen ansiosta.

Lentoaseman päällikkö Gun Gustavsson luottaa tulevaan.

”Varsinkin näin itsenäisyyspäivänä kansalaisten tuki tuntuu hyvältä. Lakialoitteelle kertyi parissa kuukaudessa kannatus 56067 kansalaiselta mikä on vankka osoitus Helsinki-Malmin tärkeydestä. Aktiivijoukko jatkaa kentän puolustusta talvisodan hengessä.”

Malmin lentoaseman ystävät ry on yhdistyksenä ajanut kentän säilyttämistä ilmailukäytössä jo yli 15 vuotta. Kysymys ei ole vain ilmailutoiminnasta, vaan myös historiasta ja kulttuurista.

Yhdistyksen puheenjohtaja Timo Hyvönen korostaa kentän kansallista merkitystä Suomen 100-vuotispäivänä.

”Helsinki-Malmin lentoasema on osa suomalaisuutta, kansallista itsetuntoa ja kansallisesti merkittävää kulttuuria. Merkitys ei ole vähentynyt, vaan lentoliikenteen kasvun ansiosta se vain korostuu. Haluankin muistuttaa Helsinki-Malmin merkityksestä itsenäisyydelle ja koko Suomelle näin Suomen 100-vuotisjuhlana. Kysymyksessä ovat ilmailu, saavutettavuus, kentän kulttuuriarvo ja kokonaisuus.”

Helsinki-Malmin lentoaseman 100-vuotisvalaistus aloitetaan 6.12.2017 klo 14 jälkeen ja on huipussaan 17-18 välillä.

Lisätietoja:

Malmin lentoaseman ystävät ry
Puheenjohtaja Timo Hyvönen
puheenjohtaja@malmiairport.fi
050-374 8371

Kuvat julkaisuvapaita Suomi 100 -uutisoinnin yhteydessä. Helsinki-Malmi fly in on osa virallista Suomi 100 -juhlavuosiohjelmaa.

Kuva alla: SA-kuva

Saksalaisia hävittäjiä lämmitetään. Tyyppi: Messerschmitt 109.
Helsinki, Malmin lentokenttä 1944.02.28

Kuva alla: Maria-Pelagea Keurulainen

Kuva alla: Samuli Kallio