Malmin lentoaseman kansanäänestysaloitteen kannattajamäärä ylitti jo suunnitellun asukasmäärän

tammi 6, 2020

Jo yli 25 000 helsinkiläistä on allekirjoittanut Suomen kaikkien aikojen suurimman kuntalaisaloitteen

Helsinki-Malmin lentoaseman ilmailukäytöstä on vireillä kuntalaisaloite 6466 kunnallisen kansanäänestyksen järjestämisestä. Äänestyksessä kysyttäisiin, tulisiko Malmi säilyttää ilmailukäytössä vai ei. Aloite itsessään ei ota kantaa puoleen eikä toiseen.

Sunnuntaina 5.1.2020 aloitteen kannattajamäärä ylitti alueelle suunnitellun asukasmäärän. Helsingin kaupunki on suunnitellut lentoasemalle ja sitä ympäröiville alueille asuntoja noin 25 000 asukkaalle vuoteen 2050 mennessä. Aloitetta tukee nyt jo 25 007 helsinkiläistä. Aloitteen vireillepanijoita ovat ylipormestari Raimo Ilaskivi, Lex Malmi -aktiivi Kim Korkkula ja Malmin lentoaseman ystävät ry:n puheenjohtaja Timo Hyvönen.

Vaadittava neljän prosentin kannatusmäärä ylitettiin jo syksyllä 2019. Silloin Helsingin valtuuston suurimpien puolueiden valtuustoryhmien puheenjohtajat tyrmäsivät julkisuudessa kansanäänestyksen järjestämisen. Vireillepanijat harkitsevat nyt tarkkaan, milloin aloite kannattaa tuoda valtuuston käsittelyyn. 

“Toivomme valtuustoryhmien kertovan, minkä verran kannatuksia tarvitaan, että äänestys järjestetään”, sanoo Timo Hyvönen, yksi aloitteen vireillepanijoista. 

Mittava kansanliike pyrkii säilyttämään kulttuurihistoriallisesti arvokkaan lentoaseman ja sen luontoarvot ilmailutoiminnan ohella. Lentoasema-alueesta on vireillä suojeluesitys kulttuuriperintölain nojalla. Suojeluesitys on tällä hetkellä ympäristöministeriön käsiteltävänä, ja alueella on sen johdosta voimassa vaarantamiskielto. Sulkemisuhasta huolimatta lentotoiminta Malmin lentoasemalla on jatkunut normaalisti vuonna 2020. 

Kunnallinen kansanäänestys Helsinki-Malmin lentokentän säilyttämisestä ilmailukäytössä
https://www.kuntalaisaloite.fi/fi/aloite/6466