Malmin lentotoiminta jatkuu normaalisti vuonna 2020

tammi 1, 2020

Helsinki-Malmin lentoasemalla lennetään luvallisesti ja normaalisti vuonna 2020. Lentokentän pitolupa on voimassa ja lentokenttäoperaattori Malmin lentokenttäyhdistys (www.efhf.fi) operoi kenttää jatkossakin.

Helsingin kaupunki on vahvistanut kaksi asiaa: kaupunki ei ole päättänyt lentotoiminnan lopettamisesta ja lentotoiminnan edellytys on maanvuokrasopimus,joka on samalla maanomistajan lupa.

Vuokrasopimus on solmittu aikanaan toistaiseksi voimassa olevaksi. MLY valitti virkamiehen tekemästä kiitotien vuokrasopimuksen irtisanomispäätöksestä ensin lautakuntaan 10.12.2018 ja lautakunnan päätöksestä hallinto-oikeuteen 25.9.2019, joten asia on riitautettu.

Kaupunki tulkitsi kuitenkin, että asia on riidaton ja ilmoitti näin Traficomille, joka ilmoitti peruvansa lentokentän pitoluvan.

23.12.2019 Malmin lentokenttäyhdistys nosti maanvuokrasopimuksesta kanteen Helsingin käräjäoikeuteen. Keskustelussa Traficomin kanssa asian oikeat laidat selvitettiin, jolloin Traficom ilmoitti lain mukaisesti, ettei lentokentän pitoluvan peruuttamiselle ole tällä hetkellä perusteita.

Kentällä on valtion viranomaisen myöntämä lentokentän pitolupa ja Helsingin kaupungin kanssa tehty maanvuokrasopimus. Ne ovat voimassa ainakin siihen asti, että oikeusasteista tulee asiassa lainvoimainen päätös. Yhteenveto asiasta löytyy myös Lentopostista,  http://lentoposti.fi/uutiset/ilmailijat_haluavat_jatkaa_yhteisty_t_helsingin_kanssa_paluuta_neuvottelup_yt_n_toivotaan

Valtion luopuminen kentästä oli ehdollista

Alueen suojelusta on edelleen vireillä esitys ympäristöministeriössä. Isona asiana unohtuu välillä se, että valtion luopuminen kentästä oli ehdollista: Kataisen hallituksen kehysriihipäätös 2014 edellytti korvaavat ilmailumahdollisuudet ja uusi eduskunta vahvisti tämän joulukuussa 2019. Asiasta on tulossa hallitukselle kirjallinen kysymys alkuvuodesta 2020.