Malmin lentoaseman lunastus eduskunnan käsittelyyn

helmi 8, 2017

Tiedote 8.2.2017

Yli 56 000 suomalaisen allekirjoittama Lex Malmi -kansalaisaloite luovutettiin tänään eduskunnan puhemies Maria Lohelalle. Lakialoitteessa esitetään, että valtio lunastaa Malmin lentoaseman itselleen. Lunastuksella valtio turvaa pääkaupunkiseudun ja maakuntien väliset ilmayhteydet ja tukee kaupallisen lentoliikenteen kehittymistä. Lisäksi Malmin lentoasema palvelisi tulevaisuuden ilmailun kehittymiskeskuksena.

Kansalaisaloite perustuu Malmin lentoaseman huomattavaan valtakunnalliseen merkitykseen. Malmin lentoasemalla on keskeinen rooli sekä maakuntien että koko Suomen tavoitettavuudessa. Koko maan kehittyminen ja elinkeinoelämä nojaavat toimiviin ja ruuhkattomiin lentoyhteyksiin alueiden välillä.

– Keskellä pääkaupunkiseutua on oltava paikka, joka voi palvella nopeasti yleistyvää aikataulutonta liikennettä. Kaikissa Länsi-Euroopan pääkaupungeissa on kenttä aikatauluttomalle liikenteelle. Suomen osalta Malmi on ainoa järkevä paikka kentälle, joka palvelee kansallista ja lähimaista tulevaa potkurikone-, liikesuihkukone- ja helikopteriliikennettä, toteaa Malmin lentoaseman ystävät ry:n puheenjohtaja Timo Hyvönen.

Helsinki-Vantaan lentoasema kasvutavoitteiden toteutuessa sen edellytykset palvella nopeasti yleistyvää aikataulutonta liikennettä heikkenevät. Finavian suunnitelmissa Helsinki-Vantaa panostaa Aasian ja Euroopan väliseen liikenteeseen. Finavian tavoitteissa Helsinki-Vantaan läpi kulkee vuonna 2020 yli 20 miljoonaa matkustajaa.

– Uusi älykäs liikkuminen tapahtuu myös siivillä. Miehittämättömät rahtilennot ovat jo todellisuutta. Dronet, sähkölentokoneet ja muut tulevaisuuden älykkäät ilmailumuodot tarvitsevat turvallisen paikan keskellä pääkaupunkiseutua. Suomi ja varsinkin pääkaupunkiseutu tarvitsevat reitin taivaalle. Valmis reitti löytyy jo nyt Malmin kiitotien päästä, kommentoi yrittäjä Peter Vesterbacka.

Lex Malmilla valtio lunastaisi Malmin lentoaseman 138 hehtaarin alueen ja rakennukset Helsingin kaupungilta rahallista korvausta tai aluevaihtoa vastaan. Pohjautuen Helsingin kaupungin lentokenttäalueella tekemiin kauppoihin Malmin lentoaseman lunastus maksaisi valtiolle 25–30 miljoonaa euroa. Vuonna 2014 hallitus sitoutui rakentamaan Malmia vastaavaan lentokentän pääkaupunkiseudulle, jos lentotoiminta Malmilla lakkaa.

Helsingin kaupunki on suunnitellut Malmin lentokentälle ja sitä ympäröiville alueille uuttaa kaupunginosaa noin 25 000 asukkaalle. Suunnittelualue on yhteensä noin 300 hehtaaria.

– Malmin lentoaseman säilyttäminen ei uhkaa asuntorakentamista alueella. Lentäminen ja asuntorakentaminen eivät sulje toisiaan pois. Molemmat ovat osa koko pääkaupunkiseudun ja Suomen tulevaisuutta, sanoo Timo Hyvönen.

Yhteenveto, aikajana ja yleisimmät kysymykset tästä linkistä 

Lisätietoja

Timo Hyvönen
Puheenjohtaja, Malmin lentoaseman ystävät ry
timo.hyvonen@iki.fi / puh. 050 3748371

Kuvia, Sampo Kiviniemi (käytettävissä vapaasti tämän uutisoinnin yhteydessä)

Kuva 1: Malmin lentokenttäalue sijaitsee Koillis-Helsingissä
Kuva 2. Malmin lentoasema soveltuu nykyaikaisille pienille matkustajakoneille
Kuva 3. Ilmailukäytön säilyttämisen takana on vahva kansalaismielipide