Malmin lentokenttä esitetään suojeltavaksi lailla

elo 15, 2016

Lehdistötiedote 15.8.2016
Malmin lentoaseman ystävät ry

Helsinki-Malmin lentoaseman vehreä ympäristö. Kuva: Sampo Kiviniemi (vapaasti käytettävissä tämän uutisoinnin yhteydessä)

LEX MALMI -kansalaisaloite kerää nimiä ennätystahtia – neljässä päivässä yli 8000 kannattajaa

Malmin lentokenttäalueesta ehdotetaan säädettäväksi laki, joka säilyttää alueen käyttötarkoituksen. Laissa säädettäisiin, että Helsinki-Malmin lentopaikka säilytetään kokonaisuutena, joka mahdollistaa kaupallisen ja ei-kaupallisen siviili-ilmailun. Aluetta olisi myös mahdollista käyttää valtion ilmailuun sekä sotilasilmailuun. Sekä kulttuuriympäristöarvot että ilmatila halutaan myös sisällyttää lain piiriin.

Kansalaisaloitteen on koonnut yli 20 yksityishenkilöä eri puolilta Suomea. Aloitteen valmisteluun osallistuneet toi yhteen syvä huoli Malmin arvojen ja merkityksen säilymisestä.

”Malmin toiminnan jatkumisella on ratkaiseva merkitys koko maan ilmailuelinkeinojen tulevaisuudelle ja maamme kulttuurihistorialle. Sillanpääasemana pääkaupunkiin Malmin kenttä parantaa myös maakuntien yritysten toimintaedellytyksiä”, sanoo helsinkiläinen Juha Krapinoja, yksi aloitteen tekijöistä.

Kim Korkkula Rovaniemeltä oli käynnistämässä aloitetta. ”Kentän kohtalosta päättäminen on valtiollisen tason asia. Lentokentällä on selkeä ylikunnallinen luonne. Kansan enemmistön tuki kentälle on selvä ja toivonkin että jokainen Suomen ilmailun tulevaisuutta ja maamme kansainvälistä kulttuurimainetta arvostava käy osoittamassa sen käymällä allekirjoittamassa aloitteen kansalaisaloite.fi -palvelussa.”

Mikko Saarisalo Kirkkonummelta korostaa asian taloudellista merkitystä. ”Elinkeinoelämällä on tarve joustaville yhteyksille maakunnista pääkaupunkiseudulle ja maailmalle. Lentäminen on nopeimmin yleistyvä liikkumisen muoto maailmassa. Lentokoneteknologiassa edetään sähkömoottoreihin seuraavan 10-15 vuoden aikana. Malmin lentokenttä tarvitaan harvaan asutussa Suomessa joustavaa, älykästä liikkumista ja syöttöliikennettä varten.”

Malmin lentoaseman ystävät ry pitää aloitteen viestiä valtiovallalle vahvana.

”Kansalaisaloite on perusteellinen ja kattaa hyvin lentokentän toiminnan arvokkaat osa-alueet. Kansalaiset ovat aktivoituneet eri puolilla Suomea laajalti Malmin lentokenttäasiassa. Lakkautusuhka koetaan painostavana ja asia koko kansan yhteisenä”, sanoo Timo Hyvönen, yhdistyksen puheenjohtaja.

Kansalaisaloitteen eteneminen eduskuntakäsittelyyn edellyttää vähintään 50 000 kannatusilmoitusta. Aloitteen voi allekirjoittaa pankkitunnuksilla osoitteessa https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2106

Linkkejä:

Kansalaisaloite ja lakialoiteteksti:
https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2106
Lentoliikenteen kehitysennuste, Eurocontrol:
http://www.eurocontrol.int/sites/default/files/content/documents/official-documents/forecasts/seven-year-flights-service-units-forecast-2016-2022-Feb2016.pdf
Sähkölentokoneet syöttöliikenteessä:
http://www.tekniikkatalous.fi/talous_uutiset/liikenne/sadan-matkustajan-sahkolentokone-liikenteeseen-2030-airbus-ja-siemens-kehittavat-6540800
Yleiskatsaus Malmin lentoaseman tilanteeseen, Malmin lentoaseman ystävät ry:
http://www.malmiairport.fi

 

Lisätietoja:

LEX MALMI -kansalaisaloite
Kim Korkkula, 0400-214181, kim.korkkula@gmail.com
Juha Krapinoja, 050-62639, juha.krapinoja@gmail.com
Mikko Saarisalo, 050-4860145, mikko.saarisalo@gmail.com

Malmin lentoaseman ystävät ry
Timo Hyvönen, 050-3748371, puheenjohtaja@malmiairport.fi