Tiedote 15.5.2015: 77-vuotias Helsinki-Malmin lentoasema kiehtoo kansainvälisesti

touko 15, 2015
helsinkiteksti
Kuva: Pauliina Hakulinen

Helsinki-Malmin lentoasema täyttää tänään 15.5.2015 jo 77 vuotta. Juhlan kunniaksi on vuonna 1937 ilmailumääräysten vaatimuksesta rakennettu HELSINKI-teksti kentän kiitoteiden välissä kunnostettu alkuperäiseen loistoonsa. Teksti on 64 metriä leveä ja kirjaimet kuuden metrin korkuiset.

Lentoasema kiehtoo kansainvälisesti sekä kulttuuri- että ilmailuväkeä

Lentoaseman tulevaisuutta uhkaa tällä hetkellä Helsingin kaupungin aikomus käyttää alue asuntorakentamiseen. Lentoasema on valittu aluekokonaisuutena jo kahdesti World Monuments Fundin maailman sadan uhanalaisimman kulttuuriarteen listalle. Tänä vuonna Malmin lentoasema on ehdolla mm. Europa Nostra Finlandin Suomen uhanalaisimmaksi kulttuuriperintökohteeksi. Malmin lentoasema on valittu myös kansainvälisen DOCOMOMO-järjestön hyväksymään valikoimaan suomalaisen modernismin merkkiteoksia 1920-luvun lopulta 1970-luvulle. Lentoasema-alue on kokonaisuutena luetteloitu valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö. Tämä ympäristöministeriön ja museoviraston luettelo on valtioneuvoston päätöksellä otettu valtakunnallisten alueidenkäyttötavoitteiden tarkoittamaksi inventoinniksi rakennetun kulttuuriympäristön osalta, ja se tulee huomioida kaavoituksessa jo lähtökohtana.

Lentoasemalla on runsaasti kansainvälistä lentotoimintaa

Lentokenttä on pääkaupunkiseudun ainoa kansainvälinen yleisilmailukenttä, ja nykyisellään toimintamäärältään Suomen toiseksi vilkkain lentoasema. Kentällä vierailee viikoittain lentokoneita muualta Euroopasta ja maailmalta. Sunnuntaina 17.5.klo 12 kentälle on saapumassa 25 saksalaisen lentäjän joukko matkallaan Pietariin ja seuraavana sunnuntaina 24.5. runsaat 30 englantilaista ilmailijaa lentoretkellään ympäri Suomea. Englantilainen seurue on ryhmä lentäviä maanviljelijöitä (Flying Farmers Association), jotka järjestävät yhteisiä retkiä ympäri Eurooppaa. Suomi on heidän viimeisin kohteensa. Elokuun 15.-16. päivinä 2015 kentällä järjestetään suuri kansainvälinen ilmailunäytös, Finland International Airshow.

Kentän vuosipäivä ja fly in –tapahtuma 22.-24.5.2015

Kentän vuosipäivää vietetään ilmailullisen fly in -tapahtuman merkeissä 22. – 24.5. Paikalle on tulossa kymmeniä lentokoneita ympäri Eurooppaa. Päätapahtumapäivä on lauantai 23.5., ja silloin lentoasemalle on järjestetty klo 10 alkaen esityksiä, yleisöohjelmaa, lentoaseman tutustumiskiertokävelyitä, ilmailutoiminnan esittelyä ja vapaamuotoinen iltajuhla. Kentällä on mahdollista ostaa myös yleisölennätyksiä. Kentän ravintola ja terassi palvelevat tilaisuuden aikana. Sunnuntaina 24.5. klo 13 esiintyy Stadin juhlaorkesteri ja klo 14 on mahdollista osallistua historia- ja luontokävelyyn kentän ympäri.

Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Ohjelma löytyy osoitteesta www.helsinkiflyin.fi.

Lisätietoja:

Malmin lentoaseman tilanne: Malmin lentoaseman ystävät ry, puheenjohtaja Timo Hyvönen, 050-3748371, puheenjohtaja@malmiairport.fi

Helsinki-teksti: Maanmittari Klaus Wesa, 050 501 7672, klaus.wesa@saunalahti.fi

World Monuments Fund: http://www.wmf.org/project/helsinki-malmi-airport

Europa Nostra Finland: http://www.kotiseutuliitto.fi/suomen-uhanalaisin-kulttuuriperintokohde-hakuun-11-ehdotusta / SAFA:n uutinen 7.5.2015

Ympäristöministeriön ja museoviraston RKY-suojelu: http://www.rky.fi/read/asp/r_kohde_det.aspx?KOHDE_ID=1560

Malmin lentoaseman toimintatilastot https://sites.google.com/site/malminumeroina/

Flying Farmers Association: http://ffa.org.uk/

Finland International Airshow: http://www.finlandairshow.fi/

Kuvat ja videot:

Helsinki-Malmin vihkiäiset 1938 http://yle.fi/aihe/artikkeli/2008/10/29/malmin-lentokentan-vihkiaiset#media=34695

Helsinki-teksti 15.5.2015: http://www.malmiairport.fi/wp-content/uploads/2015/05/helsinkiteksti.jpg (Kuva: Pauliina Hakulinen)

Kuva lentoaseman vihkiäisistä 1938: http://www.malmiairport.fi/wp-content/uploads/2015/05/vihki2.jpg (MLY ry:n arkistot)

Kutsu, Malmin vihkiäiset: http://www.malmiairport.fi/wp-content/uploads/2015/05/vihki.jpg (MLY ry:n arkistot)

Malmin lentoasema on nyt suosittu yleisötilaisuuksien järjestämispaikka: http://www.malmiairport.fi/wp-content/uploads/2015/05/malminyt.jpg  (Sampo Kiviniemi 2014)

Kuvat ovat vapaasti käytettävissä uutisten yhteydessä lähde mainiten.