Helsingin kaupungin mediatilaisuus 2.2.2022 klo 10 Helsinki-Malmin lentoasemalla

helmi 2, 2022

Helsingin kaupunki kertoo tänään lentokenttäalueen avautumisesta kaupunkilaisten virkistyskäyttöön tulevien päivien aikana. Tilaisuus pidetään koronarajoitusten vuoksi ulkona. Tilaisuuteen kannattaa mennä kuuntelemaan kaupungin viestiä ja kysymään aiheellisia kysymyksiä.

Tilaisuudessa ei ollut läsnä todellisia päätöksentekijöitä vaan vain kaupungin viranhaltijoita asiantuntijaroolissa. Projektijohtaja Kuisman mukaan alueen avaamisesta ei ole kaupungilla olemassa varsinaista päätöstä, vaan ”kaupunki on päättänyt näin.”

Helsingin kaupunki aikoo avata lentokenttäalueelle matkaluisteluradan. Jostain syystä luistinrata on nostettu hylättyjen Omastadi-aloitteiden listalta toteutettavien joukkoon, ilmeisesti virkamiespäätöksellä. Rahoitusta tai muita perusteluja tällaiselle käytölle ei ole esitetty. Asia selvinnee mediatilaisuudessa. 

Kentän aidatulla alueella on avautumisesta lähtien mahdollista esimerkiksi kävellä, juosta, pyöräillä, luistella matkaluisteluradalla ja hiihtää. Moottoriajoneuvoilla, kuten mopoilla ja autoilla, ei kenttäalueella saa ajaa. Tällä hetkellä myös lentotoiminta on keskeytetty ns. NOTAM-ilmoituksella, joka on voimassa 14.3.2022 saakka.

Malmin lentokenttä on edelleen virallisesti lentokenttäalue. Alueen käytöstä ja tulevaisuudesta on käynnissä useita oikeusprosesseja: suojeluesitys rakennusperintölain nojalla (2015) hallinto-oikeudessa, asemakaavojen laillisuustarkastelu hallinto-oikeudessa, kenttäalueen käyttösopimusasia hovioikeudessa, purkulupien oikaisupyynnöt viranomaisilla sekä useita rikosilmoituksia virkamiesten toiminnasta.

Kaupunki on myös vaatinut poistamaan Malmin lentoaseman historiakerrostumia, mm. 75-vuotisjuhlan kunniaksi aulaan asetetun suurjulisteen. Julisteen sijoittamisesta on aikanaan sovittu Finavian kanssa. Sopimus on siirtynyt kaupungille, sillä asiaa ei ole nostettu esille aiempina vuosina. Asiasta on pyydetty kaupungilta valituskelpoinen päätös, jota ei kuitenkaan ole vielä saatu. 

Mediatilaisuuden sisältö selviää kaupungin tiedotteista jälkikäteen. Paikallaolijat voivat välittää tilaisuuden mahdollisuuksien mukaan esim. Facebook-livelähetyksenä.