Helsinki-Malmin lentoasema on tärkeä Helsingin huoltovarmuudelle poikkeustilanteessa

maalis 20, 2020

Malmin lentoaseman ystävät ry haluaa muistuttaa ilmavoimia, maavoimia, rajavartiolaitosta, Finnhemsiä, Laakson ja Malmin sairaalaa, Helsingin yliopistolliselle keskussairaalaa ja Helsingin kaupunkia, että Helsinki-Malmin lentoasema on toimiva vaihtoehto Helsingin kaupungin huoltovarmuuteen liittyviin lentoihin. Tällaisia ovat esimerkiksi ambulanssilennot, evakuointilennot ja muut kiireelliset viranomaislennot. 

Myös muut vastaavat toimijat voivat käyttää Helsinki-Malmin lentoasemaa normaaleilla reunaehdoilla. Helsinki-Malmin lentoasema on virallinen rajanylityspaikka, joten myös välttämättömät kansainväliset lennot onnistuvat. Toimintaohjeet löytyvät lentokenttäoperaattorin www-osoitteesta www.efhf.fi ja päivittäiset lentoaikataulut osoitteesta efhf.lentoon.net. 

Helsinki-Malmin lentoasemalla voidaan esimerkiksi sairaankuljetuksista  sopia lentokenttäyhdistyksen kanssa. Yleensä lennot onnistuvat lentoaseman asematasolta kulkematta terminaalirakennuksen tai muiden yleisten tilojen kautta. Näin mahdollisten virustartuntojen mahdollisuus minimoituu. Malmin sairaala on viiden minuutin automatkan päässä lentoasemalta. 

Helsinki-Vantaan lentotoiminta on tarkoitettu raskasta reittiliikennettä varten ja tällä hetkellä on voimassa tiukka rajoitus vapaalle VFR-liikenteelle. Malmin lentoasemalta voidaan operoida ilman aikataulu- tai muita rajoitteita, normaalien lentosääntöjen ja sovittujen lentomenetelmien puitteissa. 

Yleensä Helsinki-Malmin lentoasemalta operoitaessa vaaditaan lentokenttäoperaattorin etukäteislupa ja toiminta on mahdollista vain 07-22 välisenä aikana. Ennakkoilmoituksen voi tehdä osoitteessa ppr.efhf.fi. Yleensä lentokenttien aikarajat eivät koske viranomaislentoja. Malmin lentoaseman operoinnista vastaa Malmin lentokenttäyhdistys EFHF ry, jonka kanssa käytännöistä tulee sopia tarkemmin. 

Malmin lentoaseman ystävät ry kehottaa kaikkia asianosaisia varmistamaan Helsinki-Malmin lentoaseman toiminnan myös tämän poikkeustilanteen aikana.

Linkki: Huoltovarmuuden valmiusharjoitus Malmilla