Malmin lentoasemalle uusi lentokoulutusyrittäjä – Salpauslento vaihtoi omistajaa

Timo HyvönenLehdistölle, Uutisarkisto

Helsinki-Malmilla toimiva lentokoulu Salpauslento Oy on myyty helsinkiläiselle Planmeca Oy:lle (Kauppalehti 6.8.2019). Kauppaan sisältyy liikelentoihin keskittyvä tytäryhtiö Scanwings, jonka toiminnasta merkittävä osa on ambulanssi- ja elinsiirtolentoja. Salpauslento kouluttaa ammattilentäjiä lentoyhtiöille ja helikopteritoimijoille. Kauppalehti uutisoi, että uusi omistaja toivoo Helsinki-Malmin lentotoiminnan jatkuvan, sillä korvaavia ratkaisuja ei ole.

Ilmailutoiminta kannattaa säilyttää Malmilla

”Toivomme tämänkin muutoksen helpottavan neuvotteluja Malmin ilmailutoiminnan jatkumisesta. Helsingin kaupunki on ryhtynyt toimiin jatkon varmistamiseen pyöriväsiipisten ilma-alusten toiminnalle, Kivikkoon suunnitellaan helikopteritukikohtaa. On selvää, että myös kiinteäsiipisille ilma-aluksille tarvitaan toimintapaikka Helsingissä” toteaa Malmin lentoaseman ystävät ry:n puheenjohtaja Timo Hyvönen.

Kauppalehden mukaan Planmecan toimitusjohtaja, teollisuusneuvos  Heikki Kyöstilä toivoo Malmin lentoaseman säilymistä:

”Malmin kentän sulkeminen olisi sääli, sillä korvaavan kentän löytyminen on todella pitkä prosessi. Sulkemista on syytä harkita uudelleen, sillä eihän kaikkea valmista pidä purkaa”, hän toteaa haastattelussa. 

Hyvönen korostaa päättäjien vastuuta:

”Kaupunki on ollut vaitonainen asiasta useista yhteydenottoyrityksistä huolimatta. Tämäkin kauppa osoittaa, että tarve ja potentiaali ilmailuliiketoiminnalle on suuri, varsinkin kun älykäs, sähköinen ilmailu näyttää mahdollistuvan ekologisena liikkumismuotona paljon ennakoitua nopeammin. Toivomme, että luottamushenkilömme ottavat ohjat käsiinsä ja varmistavat tämän liiketoiminnan jatkomahdollisuudet Suomen pääkaupungissa.”

Ilmailutoiminnan jatkumisesta on vireillä kuntalaisaloite kansanäänestyksen järjestämisestä Helsingissä. Se on jo nyt Suomen tähän mennessä suurin kuntalaisaloite lähes 15000 helsinkiläisen kannatuksella. 

Ilmailuteollisuus murroksessa

Ilmailu on suuressa muutoksessa. Esimerkiksi Norjassa sähköistä ilmailua edistetään voimalla, ja ensimmäisiä lentoja arvioidaan tehtävän jo vuonna 2025. Koko kotimaan lentoliikenteen sähköistäminen on tavoitteena vuoteen 2040 mennessä. Liikenteen sähköistämisellä on Norjassa vahva poliittinen tuki.

Jos Helsingistä poistuu sähköiselle matkustajaliikenteelle soveltuva lentokenttä, tämä päästötön liikkumismuoto menetetään Suomessa. Suomen ympäristökeskuksen mukaan lentäminen voi kaksinkertaistua maailmassa seuraavan kahden vuosikymmenen aikana, joten uudet teknologiat ovat välttämättömiä. 

Lentotoiminta jatkuu uhanalaisella Helsinki-Malmilla

Helsinki-Malmin lentoaseman ilmailutoiminta on uhattuna Helsingin kaupungin päätettyä virkamiespäätöksellä irtisanoa Malmin lentokenttäyhdistys ry:n kanssa kiitotiealueen käytöstä toistaiseksi solmitun vuokrasopimuksen vuoden 2019 lopussa. Päätöksestä on tehty oikaisupyyntö, eikä päätös ole siten lainvoimainen. Kaupunki on perustellut irtisanomista omalla käytöllään. Lentokenttäalue on asemakaavassa osoitettu lentokentäksi, eikä Helsingin kaupungilla ole ollut lentokenttätoimintaa tai suunnitelmia sellaisen käynnistämiseen. 

Ilmailutoiminta jatkuu toistaiseksi normaalisti Helsinki-Malmilla, joka on yleisilmailun suurin keskus Suomessa. Finaviassa Liikenne- ja viesintäministeriön pyynnöstä tehdyssä arviossa (liitelinkki) todetaan, että “yhteenvetona Malmin lennoista noin 70 % on lentokoulutusta ja noin 10–20 % tilaus-, viranomais- ja liikelentoa. Loppu 10–20 % jää puhtaasti harrastepohjalle.” Lentoasemalla operoi kolme kaupallista lentokoulua ja useita kouluttavia ilmailukerhoja.

Kansainvälisen siviili-ilmailujärjestö ICAOn mukaisesti operaatiomäärällä (movement) mitattuna Helsinki-Malmi on 40 000 vuosioperaatiollaan selvästi Suomen toiseksi vilkkain lentoasema Helsinki-Vantaan jälkeen. Malmin toiminnoille ei ole korvaavaa paikkaa.

Kauppalehden uutinen: https://www.kauppalehti.fi/uutiset/hammasmiljardoori-kyostilan-yllatysveto-ostaa-kaksi-lentoyhtiota-malmin-kentan-sulkeminen-olisi-saali/11b448c0-a8d9-4a96-8a53-faeb7505b273

Finavian arvio LVM:lle:
http://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/77839/Julkaisuja_26-2014.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Helsinki-Malmin ajantasainen liikennetilanne: 
http://efhf.lentoon.net/

Kuntalaisaloite neuvoa-antavan kansanäänestyksen järjestämisestä: 
https://www.kuntalaisaloite.fi/fi/aloite/6466