Malmin lentoaseman aukioloaikaa lyhennetään

loka 6, 2017

Malmin lentoaseman historiallisen terminaalirakennuksen aukioloaika on lyhenemässä aikaan 09 – 15 arkipäivisin. Helsingin kaupunki ei järjestä lentoasemalle ilta- tai viikonloppuvalvontaa.

Malmin lentoaseman ystävät ry käsitteli asiaa hallituksessaan 05.10.2017. Hallitus on päätöksestä pettynyt: tavallinen työssäkäyvä helsinkiläinen perheineen ei pääse koskaan tutustumaan terminaaliin, jos se on auki vain arkisin klo 9-15.

”Lupaamme pitää ovia auki talkoovoimin mahdollisimman hyvin ja kutsumme kaikki ilomielin yhdistyksemme vieraiksi, jotta halukkaat pääsevät tutustumaan tähän Euroopan ja maailman tasollakin ainutlaatuiseen, aitoon 30-luvun lentoasemaan” toteaa puheenjohtaja Timo Hyvönen.

Lentäminen on mahdollista edelleen normaalisti klo 07-22 välisenä aikana.

Historiallinen kenttä halutaan pitää vireänä

”Kaupunginmuseonkin mukaan ympäristö on ainutlaatuinen, ja toivomme kaupungin järjestävän sinne nyt palveluita: tietoa, esittelyjä ja aukioloa. Näitä olemme jo vuosia järjestäneet yhdistyksen voimin” kiteyttää Hyvönen.

”Kansalaisjärjestön resurssit ovat rajalliset, mutta järjestämme edelleen mielellään lentokentän historiallisen ympäristön esittelyjä. Pyrimme yhteistyöhön kaupungin kanssa, varsinkin ensi vuoden suuren 80-vuotisjuhlan ja fly-inin järjestelyissä.”

Helsinki ja poliitikot ovat päätöksenteossaan luvanneet, että lentoasemasta tulee kaikille kaupunkilaisille avoin paikka. Nyt se kuitenkin uhkaa sulkeutua muilta kuin vuokralaisilta ja lentäjiltä.

Kaupunki sulkee kahviautomaatinkin

Puheenjohtaja jatkaa: ”Ravintolan aukiolaikojen supistuttua otimme talkoilla vastuullemme terminaalirakennuksen kahviautomaatin ylläpidon, mutta nyt kaupunki on määrännyt sen poistettavaksi. Tämä alentaa tapahtumayleisön, arkkitehtuuritutkijoiden ja tavallisten ilmailuhullujen viihtyvyyttä. Tuntuu, että kentän palvelut halutaan nollata väkipakolla.”

Helsinkiläiset haluavat säilyttää lentoaseman ilmailukäytössä

Toistuvien gallup-tutkimusten mukaan jopa 67% kaupunkilaisista haluaa Malmin lentoaseman säilyvän ilmailukäytössä, ja siellä käy todella paljon ihmisiä viihtymässä ja katsomassa lentokoneita.

Visithelsinki-sivustolla luvataan, että terminaalirakennus on auki klo 08-21 kaikkina viikonpäivinä. Alkuperäisessä linjauksessaan kaupunki kertoi, että ”Malmin lentokenttäalueen väliaikaiskäytön tavoitteena on tukea Malmin kentän kehittymistä vilkkaaksi matalan kynnyksen toimintakeskukseksi…” ja ”Väliaikaiskäytön tulisi olla monipuolisesti helsinkiläisiä palvelevaa ja kiinnostavaa.”

Lentoaseman kohtalo on käsittelyssä useissa hallintoelimissä

Tällä hetkellä ELY-keskuksessa on käsittelyssä vuonna 2015 jätetty kentän suojeluesitys, joka takaisi mahdollisuuden myös ilmailukäyttöön. Tämän johdosta kentälle on asetettu vaarantamiskielto, joka on voimassa kunnes suojeluesityksen päätös on lainvoimainen.

Eduskunnassa on käsittelyssä Lex Malmi -lakiesitys, joka toteutuessaan edellyttäisi kentän säilyttämisen ilmailukäytössä, omistuksesta riippumatta. Oikeusasiamiehellä on tutkittavana valtion kehysriihen päätöksenteko ja hallinto-oikeudessa sekä yleiskaavan että maakuntakaavan laillisuus. Päätöksistä riippuen käsittely jatkuu monen asian osalta korkeimmassa hallinto-oikeudessa.

Malmin lentoaseman ystävät ry suunnittelee myös neuvoa-antavan kansanäänestyksen organisoimista ja suojeluhakemuksia mm. luonnonsuojelulain perusteella. Nykyisen Helsingin kaupunginvaltuuston toimikausi päättyy jo 2021, joten asia on vaaliteemana seuraavissakin kuntavaaleissa.

Helsinki-Malmin lentoaseman toiminta jatkuu vilkkaana ja siellä on ollut tänä vuonna jo lähes 40 000 operaatiota (01-09 2017). 

Lisätietoja:

Timo Hyvönen
puheenjohtaja, Malmin lentoaseman ystävät ry
puh. 050 3748371
email puheenjohtaja@malmiairport.fi

Kierrätykset ym. kyselyt: info@malmiairport.fi