Malmin lentoaseman ilmailutoiminta keskeytyy viikoksi

heinä 19, 2019

Malmin lentoasemalla järjestetään ensi viikon tiistaina ja keskiviikkona 23.-24.7. Suomen suurin konsertti, johon odotetaan yhteensä jopa 100 000 ihmistä kuuntelemaan brittitähti Ed Sheerania.
 
Kentän aktiivinen lentotoiminta pysäytettiin eilen torstaina konsertin valmistelujen vuoksi. Konsertin esiintymislava rakennetaan historiallisen terminaalirakennuksen eteen. Pienestä operaatiosta ei ole kyse, sillä Malmin lentokenttä on Suomen toiseksi vilkkain kenttä. Lentotoiminta on keskeytyksissä viikon ajan perjantain 26.7. loppuun asti. Käytännössä tämä tarkoittaa runsaan 1500 lento-operaation peruuntumista.
 
Suurin osa peruuntuneista lennoista on lentokoulutusta, jota lentokoulut ovat mahdollisuuksien mukaan pyrkineet siirtämään Tampere-Pirkkalan ja Turun lentokentille kalustoineen, henkilöstoineen ja oppilaineen. Pääosin lentokoulutustoiminta kuitenkin keskeytetään konserttijärjestelyiden ajaksi.
 
Helsinki-Vantaan lentokentälle yleisilmailukoneet eivät pääse. Finavialta saadun tiedon mukaan Helsinki-Vantaan lentokentällä ei ole tilaa pienkoneiden pysäköintiin.

Malmin lentoaseman mahdollisuudet ovat mittavat

”Konsertti on mainio esimerkki Malmin lentoaseman monipuolisista käyttömahdollisuuksista. On luonnollista, että näin ensimmäisellä kerralla järjestelyt vaativat enemmän aikaa kuin jo käytetyissä tapahtumapaikoissa”, toteaa Malmin lentoaseman ystävät ry:n puheenjohtaja Timo Hyvönen.
 
Maailmalla vastaavien lentokenttäkonserttien vaikutus kentillä tapahtuvaan ilmailutoimintaan on huomattavan pieni, vain joitain päiviä tai parhaimmillaan tunteja. Siihen on mahdollisuus jatkossa Malmillakin näiden oppien perusteella.  Esimerkiksi Malmia vastaavalla vanhalla lentoasemalla Brightonin Shorehamissa on järjestetty vastaavan kokoluokan konsertteja menestyksekkäästi jo vuosia.
 
Malmin ympäristön asukkaat ja luontoasiantuntijat ovat huolestuneet konsertin vaikutuksista sekä lentokenttäalueen luontoon että sen ympäristöön.  Konserttijärjestäjä vakuuttaa luontoarvojen säilyvän, ja kentällä voi havaita asian otetun vakavasti. Herkät nurmialueet on aidattu tarkoin.
 
”Helsinki tarvitsee Malmin lentokenttää lentoliikenteeseen ja paikaksi tapahtumille, jotka tarvitsevat tilaa. Sääennuste on mainio ulkoilmatapahtumalle. Toivotamme Edin ja konserttivieraat lämpimästi tervetulleiksi Malmille”, Hyvönen iloitsee.

Tapahtumat tukevat lentokentän kehittämistä

Tällainen tapahtumatoiminta voi hyvin rahoittaa lentokentän kehittämistä jatkossa. Ed Sheeranin konsertin suora tuotto on arviolta 10 miljoonaa euroa. Lisäksi Helsingin yritykset saavat konsertista paljon välillistä hyötyä. Helsingin kaupunki perii aluevuokraa 90c/kävijä eli lähes 100 000 euroa. Tämä summa kattaa osan kenttäalueelle tehtyjen uusien kulkuväylien rakentamiskustannuksista.
 
”Autoyhdistys FHRA:n kanssa on tehty hyvää yhteistyötä jo vuosia. Yhdistys maksoi kerran kentän päällysteiden uusimisenkin. Hiljattain järjestetyssä taitolennon SM-kilpailussa vieraili lähes 10 000 ihmistä ja lentonäytöksissä jopa saman verran kuin tulevassa konsertissa”, Hyvönen jatkaa.
 
”Toivomme kaikkien helsinkiläisten konserttivieraiden osallistuvan kuntalaisaloitteeseen, jossa  kaupungin päättäjiä pyydetään järjestämään kunnallinen kansanäänestys Malmin kentän tulevaisuudesta. Olisi tärkeää kuulla kansalaisten kanta alueen kehitykseen.” esittää puheenjohtaja Hyvönen.

Helsinkiläiset ovat mielipidemittauksissa toistuvasti  ilmaisseet toiveensa, että kaupungissa on myös tila varattuna lentoliikenteelle. Viralliseen äänestykseen asiaa ei toistaiseksi ole kuitenkaan viety. Aloitteeseen voi osallistua täällä: https://www.kuntalaisaloite.fi/fi/aloite/6466
 
Lisätietoja:

Timo Hyvönen, puheenjohtaja
Malmin lentoaseman ystävät ry
puh. 050-3748371
puheenjohtaja@malmiairport.fi

Konserttijärjestäjä: FullSteam Agency Oy

Malmin lentoaseman aktiivinen ilmailutoiminta, kulttuuriarvot ja luontoarvot ovat uhattuina Helsingin kaupungin rakennussuunnitelmien takia. Lentotoiminnan vuokrasopimus kiitotiealueesta on virkamiespäätöksellä irtisanottu. Päätöksestä on tehty oikaisupyyntö eikä se ole lainvoimainen. Vuokrasopimuksesta päätetään aikanaan hallinto-oikeudessa.