10.12.2015: Helsinki-Malmin lentoasema valittiin Euroopan 14 uhanalaisimman kulttuuriperintökohteen joukkoon 

joulu 10, 2015
helsinki-malmi_01
Malmin lentoasemakokonaisuus on yksi Euroopan neljästätoista uhanalaisimmasta kulttuuriperintökohteesta. Kuva: Tuomas Kuosmanen

Johtava eurooppalainen kulttuuriperintöjärjestö Europa Nostra ja Euroopan Investointipankin Instituutti ovat julkistaneet Haagissa Europa Nostran vuoden 2016 Seitsemän uhanalaisinta -ohjelman (The 7 Most Endangered) finaaliin valitut 14 kulttuuriperintömonumenttia ja -kohdetta. Finalistit valitsi kansainvälinen, useita aloja edustava asiantuntijapaneeli. Helsinki-Malmin lentoasema on ensimmäinen listalle valittu suomalainen kohde.

Valituista kohteista osa on vaarassa laiminlyönnin, lisärakentamispaineen tai puutteellisen suunnittelun ja kehittämisen vuoksi, toiset resurssipulan tai asiantuntemuksen puutteen vuoksi. Helsingin kaupunki on suunnitellut Helsinki-Malmin ilmailutoiminnan lakkauttamista, lentokentän purkamista ja alueen käyttämistä asuntorakentamiseen. Europa Nostran lopullinen seitsemän kohteen lista paljastetaan Venetsiassa 16. maaliskuuta 2016.

Helsinki-Malmin lentoasema on valittu joukkoon poikkeuksellisen kulttuurihistoriallisen perintönsä ja elävän kulttuuriarvonsa ansiosta sekä siihen kohdistuvan vakavan uhan vuoksi. Erilaisten julkisten ja yksityisten asianosaisten sitoutuminen ja paikallisten yhteisöjen osallistuminen pelastamiseen katsottiin myös olennaisen tärkeiksi. Vielä yksi tärkeä kriteeri olivat lentoaseman edellytykset palvella laajempaa sijaintiseutuaan voimavarana ja kestävän kehityksen edistäjänä.

”Tämän tunnustuksen on herätettävä Suomen ja Helsingin päättäjät arvioimaan nykyisten suunnitelmien seuraamuksia ja harkitsemaan asiaa muunkin kuin asuntorakentamisen kannalta”, sanoo Timo Hyvönen, Malmin lentoaseman ystävät ry:n puheenjohtaja. ”Malmin lentoasema on ainutlaatuinen toimiva kokonaisuus Euroopassa ja maailmassa”.

Lopullisen seitsemän kohteen listan valitsee Europa Nostran hallitus. ”Euroopan Investointipankin Instituutin asiantuntijat vierailevat valituissa Seitsemän uhanalaisinta -kohteissa, analysoivat ne ja osallistuvat realististen toimintasuunnitelmien laadintaan”, kertoo Guy Clausse, Euroopan Investointipankin Instituutin dekaani.

Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto esittää Yleiskaava 2050 -ehdotuksessaan Helsinki-Malmin lentokenttäalueen kaavamerkinnäksi asuinrakentamista. Lopullinen ehdotus menee kaupunginhallituksen ja -valtuuston päätettäväksi loppuvuodesta 2016. Lisätiedot Helsingin kaupungin suunnitelmista sekä ohjeet lausuntojen ja muistutusten lähettämiseen 29.1.2016 mennessä löytyvät osoitteesta www.yleiskaava.fi.

LEHDISTÖN YHTEYDENOTOT

[column type=”one-half”]

Malmin lentoaseman ystävät ry
Timo Hyvönen, puheenjohtaja
puheenjohtaja@malmiairport.fi
puh. +358 50 3748371

Europa Nostra
Joana Pinheiro, jp@europanostra.org
puh. +31 70 302 40 55
matkap. +31 6 34 36 59 85

Euroopan Investointipankin Instituutti
Bruno Rossignol, bruno.rossignol@eib.org
puh. +352 43 797 07 67
matkap. +352 62 134 58 62

[/column][column type=”one-half” last=”true”]Europa Nostra Finland
Tapani Mustonen, puheenjohtaja
tapani.mustonen@europanostra.fi
puh. +358 50 5695 704

LISÄÄ TIETOA
http://7mostendangered.eu/2016-shortlist
http://7mostendangered.eu/advisory-panel
twitter.com/europanostra

KÄÄNNÖKSET

KORKEAN RESOLUUTION VALOKUVAT

[/column]

www.malmiairport.fi