60 vierailevaa lentokonetta Malmi Fly-in -tapahtumassa – Mathias Rust pitää sulkemishanketta tappiona vapaudelle

touko 30, 2016

Lehdistötiedote 30.5.2016
Malmin lentoaseman ystävät

Helsinki-Malmin lentoasemalla järjestettiin viikonloppuna 27.–29.5. fly-in -ilmailutapahtuma, johon osallistui noin 60 vierailevaa yleisilmailukonetta. Kaukaisimmat vieraat tulivat Latviasta ja Keski-Ruotsista. Lauantaina klo 12 paljastettiin Mathias Rustin kuuluisan rauhanlennon muistotaulu. Tuona päivänä tuli kuluneeksi 29 vuotta hänen lennostaan Helsinki-Malmilta Moskovan punaiselle torille.

Työ- ja sairausesteen takia tilaisuudesta estynyt Rust lähetti juhlayleisölle tervehdyksen. Hän totesi:

”Malmin lentoasema oli tärkeä  etappi matkallani Moskovaan, rauhan lähtökohta. Jos lentoasema katoaisi, ei se olisi pelkästään hyvin surullista vaan myös suuri tappio vapaudelle, sillä ilmailu on ainutlaatuinen rauhan lähettiläs.”

Rustin tervehdyksen voi lukea kokonaisuudessaan  tämän linkin kautta

Malmi Fly-in on muodostunut mainioksi koko perheen tapahtumaksi. Jo pelkkä lentokoneiden ja normaalin lentoliikenteen katseleminen on monelle riittävä ohjelma. Nyt kentällä oli lisäksi paikalla museolentokone DC-3, useita taitolentäjiä harjoittelemassa syksyn lentonäytökseen, yleisölennätyksiä helikopterilla ja lentokoneella, tutustumiskierroksia kentän historialliseen ympäristöön ja monenlaista lasten leikkitoimintaa. Paikalla kävi viikonlopun mittaan tuhansia ihmisiä. Lentoliikenne sujui lennonjohdon ohjauksessa normaalisti.

– Tilaisuudessa yleisin puheenaihe oli Helsingin kaupungin suunnitelma kentän ilmailutoiminnan lopettamisesta. Sulkemisuhka on tullut varsinkin kansainvälisille vierailijoille yllätyksenä ja järkytyksenä. Sunnuntai-iltana kuudella lentokoneella saapunut hollantilainen seurue oli ällistynyt ja kertoi jakavansa tietoa asiasta kansainvälisissä ilmailupiireissä, Malmin lentoaseman ystävien puheenjohtaja Timo Hyvönen sanoo.

Ajankohtainen tilannekatsaus Helsinki-Malmin lentoaseman uhanalaisesta tilanteesta on ladattavissa tämän linkin kautta.

Helsinki-Malmi on Suomen toiseksi vilkkain lentoasema. Sieltä on ennätyspäivänä lennetty jopa 483 lentoa lennonjohdon yhdeksän tunnin aukioloaikana. Keskimäärin kentältä lennetään päivittäin 150–200 lentoa lennonjohdon aukioloaikana eli noin 20 lentoa tunnissa.

Kuvat ovat vapaasti käytettävissä tämän uutisoinnin yhteydessä:

  • Mathias Rustin muistotaulu paljastettiin Malmin lentoasemalla 28.5.2016 klo 12IMG_2715
  • Helsinki-Malmi fly in tarjosi lapsille omaa puuhaa lentokoneiden vieressä

IMG_2735

  • Helsinki-Malmi fly in kiinnosti mm. useita virolaisia lentoseurueita, kauimmat vieraat olivat Latviasta ja Keski-Ruotsista.

IMG_2713