Kansanäänestyksen hylkäämisestä valitus korkeimpaan hallinto-oikeuteen

Malmin lentoaseman ystävät ry on 11.12.2023 jättänyt korkeimpaan hallinto-oikeuteen valituslupahakemuksen ja valituksen Malmin lentokenttää koskevan kunnallisen kansanäänestysaloitteen käsittelystä Helsingin kaupunginvaltuustossa ja Helsingin hallinto-oikeudessa.

Helsingin kaupunginvaltuusto hylkäsi Suomen edelleen suurimman kunnallisen kansanäänestysaloitteen kokouksessaan 8.12.2021. Helsingin hallinto-oikeus hylkäsi asiasta tehdyn valituksen 6.11.2023.

”KHO:n harkinta on tarpeen, koska kysymyksessä on kuntalaiset huomioivan demokratian toteutumisen kannalta merkittävä asia”, toteaa MLY:n puheenjohtaja Håkan Lövdahl. ”Jos Suomen suurin kuntalaisaloite kansanäänestyksestä voidaan hylätä valtuustossa virheellisin argumentein ja jopa selkeästi ryhmäkuria käyttäen, mitä mahdollisuuksia on millään muullakaan kuntalaisten kansanäänestysaloitteella, ellei kansalaisten tahto ole valmiiksi valtuuston enemmistön poliittisen tahtotilan mukainen – ja mitä syytä silloin on kansanäänestystä järjestääkään? Onko kunnallisia kansanäänestysaloitteita koskeva lainkohta vain kuollut kirjain?”