Korkein hallinto-oikeus hyväksyi Malmin lentoaseman ystävät ry:n valituslupahakemuksen – Malmi-asia jälleen KHO-tutkintaan

touko 30, 2018

Korkein hallinto-oikeus on hyväksynyt Malmin lentoaseman ystävät ry:n valituslupahakemuksen Helsingin yleiskaavasta.

Yhdistys perusteli hakemustaan hallinto-oikeuden päätöksen useilla virheellisillä tulkinnoilla ja yhdenvertaisuudella. Hallinto-oikeus oli muun muassa lausunut lentotoiminnan päättyneen, vaikka lentokenttä on edelleen aktiivisessa käytössä.  Hallinto-oikeus oli  myös tulkinnut samojen argumenttien johtavan eri kaava-alueilla erilaisiin johtopäätöksiin: esimerkiksi Vartiosaaren ja Malmin lentoaseman alueilla tulkinnat RKY-merkinnän vaikutuksista olivat vastakkaiset.

Malmin lentoaseman ystävät ry toivoo nyt hyvää yhteistyötä Helsingin kaupungin kanssa Malmin lentoaseman kokonaisuuden pitämiseksi eheänä oikeuskäsittelyjen ja tulevaisuuden suunnittelun aikana. Malmin lentokenttäalueelle on vireillä myös suojeluesitys, jonka johdosta kenttäalueella on voimassa vaarantamiskielto.

Yhdistyksen puheenjohtaja Timo Hyvönen on huolissaan mutta toiveikas lentoaseman tilanteesta.

”Ilmapiiri lentoasemaa ja lentokenttätoimintoja kohtaan näyttää muuttuneen selkeästi positiiviseen suuntaan ilmailun sähköisten ratkaisujen myötä. Lentämisen parhaillaan menossa oleva suuri muutos on noussut keskusteluun, ja voi avata aivan uusia mahdollisuuksia myös Helsingille. Tämä ja lentoaseman kansainvälisesti tunnustettu merkittävä kulttuuriarvo voidaan nyt arvioida rauhassa.”

Hyvönen toivoo hyvän yhteistyön jatkoa Helsingin kaupungin kanssa.

”Viime viikonloppuna lentoaseman 80-vuotisjuhlissa kuulimme hyviä terveisiä eduskunnasta ja kaupungin johdosta. Helsingin kaupungin lahjoittama elokuva on suoranainen merkkiteos, jossa kentän aineeton kulttuuriperintö on esitelty mainiosti.”

Hän kiittää erityisesti Helsingin kaupungin linjaorganisaatiota asiallisesta yhteistyöstä.

”Työmme uuden hallintokoneiston kanssa on alkanut alkukangertelun jälkeen oikein hyvin. Tämä päätös antaa eväät pitkäjänteiseen yhteistyöhön ja tilanteen arviointiin rauhassa. Muistetaan myös, että toistuvat mielipidemittaukset osoittavat enemmistön helsinkiläisistä haluavan kentän säilyvän, onhan se myös yksi kansallismonumenteistamme. Yhteistyötä tehdään nyt erittäin positiivisessa hengessä, toivottavasti tämä alkaa ulottua myös poliitikkoihin.”

Yleiskaavan täytäntöönpano pysähtyy siihen asti, kun se on mahdollisesti saanut lainvoiman. KHO toteaa, että sellaisiin täytäntöönpanotoimiin ryhtyminen, joiden johdosta valitus kävisi hyödyttämäksi, on kiellettyä suoraan lain nojalla.

Malmin lentoaseman alueella on voimassa useita asemakaavoja vuodesta 1964 lähtien. Niissä alue on merkitty lentokentäksi. Alueella on voimassa yleiskaava 1992, jossa lentokenttä on merkitty liikennealueeksi. Korkein hallinto-oikeus hylkäsi vireillä olleen Helsingin yleiskaavan 2002 Malmin lentokenttäalueen osalta vuonna 2006. Lainvoimaisessa maakuntakaavassa alue on merkitty liikennealueeksi.

 

Aiempi uutinen KHO-valituksesta:

http://www.malmiairport.fi/malmin_lentoasema_vie_helsingin_yleiskaavan_korkeimpaan_hallinto_oikeuteen/

Korkeimman hallinto-oikeuden päätös valitusluvista:

1059_1_18-Päätös-02_D5B922

Helsingin kaupungin tuottama elokuva Malmin lentoaseman 80-vuotisjuhlan kunniaksi:

https://www.hel.fi/uutiset/fi/kaupunginkanslia/malmin-lentoasema-80-vuotta